Project/Area Number |
21K11278
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59010:Rehabilitation science-related
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Research Institution | Baika Women's University |
Principal Investigator |
Fukami Hideyuki 梅花女子大学, 公私立大学の部局等, 教授 (30382625)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥780,000 (Direct Cost: ¥600,000、Indirect Cost: ¥180,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2021: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
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Keywords | 嚥下 / 嗅覚 / 炭酸刺激 / 大脳皮質 / 咽頭部感覚 / 咽頭間隔 / 味覚 / 咽頭感覚 |
Outline of Research at the Start |
嚥下運動は脳上位中枢からの随意的要素と末梢からの感覚入力による反射を介した不随意的要素が混在した運動である。嚥下運動誘発には摂食時に生じる様々な感覚が重要な役割を果たすことがこれまでに示されてきた。しかし、食物咀嚼時に生じる様々な感覚の中で口腔を介して鼻腔の嗅覚受容体を刺激するretronasalな嗅覚(後鼻腔性嗅覚)の嚥下誘発への影響については十分に解っていない。本研究では、嚥下誘発における嗅覚の影響について解明を進める。本研究で嗅覚の嚥下誘発における役割を明らかにし、新たな摂食嚥下障害患者へのリハビリテーションや嚥下補助食品の開発につなげていく。
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Outline of Final Research Achievements |
This study examined the impact of sensory input on voluntary swallowing performance using a 0.3 M NaCl solution, which does not influence sensory stimulation of the pharyngeal region. Carbonic acid stimulation of the pharynx reduced the inter-swallow interval during voluntary swallowing and promoted swallowing. Postnasal olfactory stimulation with sweet odors also reduced the inter-swallow interval and facilitated swallowing. Carbonic acid stimulation may promote swallowing by augmenting peripheral input to the swallowing center in the brainstem, whereas olfactory stimulation may enhance central input.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究の結果により、随意性嚥下を容易にする感覚を明らかにできた。飲料水の炭酸付加や飲食物へのにおいの付加は簡便にでき、誤嚥の有用な予防策となり得る。また、嚥下遂行が容易になることから、安全な嚥下障害リハビリテーションにも応用できる可能性がある。
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