Project/Area Number |
21K11587
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Kio University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
栢野 新市 畿央大学, 健康科学部, 教授 (40412150)
伊藤 利洋 奈良県立医科大学, 医学部, 教授 (00595712)
今北 英高 埼玉県立大学, 理学療法学科/大学院研究科, 教授 (00412148)
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Project Period (FY) |
2021-04-01 – 2024-03-31
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Project Status |
Completed (Fiscal Year 2023)
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Budget Amount *help |
¥4,160,000 (Direct Cost: ¥3,200,000、Indirect Cost: ¥960,000)
Fiscal Year 2023: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
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Keywords | 柿タンニン / 腸内細菌叢 / 脂質蓄積 / 肥満 / 肥満予防 |
Outline of Research at the Start |
肥満の予防は、健康につながる重要な位置づけにある。肥満を促進する要因のひとつに腸内細菌叢の関与が報告されている。申請者は柿タンニンに着目し、タンニンの投与によってマウスの腸内細菌叢が改善されバクテロイデス(Bacteroidetes)門の細菌が増加したことを見出した。 本研究では、柿タンニンの摂取による肥満予防効果を検証し、そのメカニズムについて腸内細菌との関連を明らかにするとともに、柿タンニンの構造変化、柿タンニンの有する高い抗酸化作用や抗炎症作用、肥満に起因する生体内因子、肥満による運動量の低下と骨格筋との関連について解明する。そして柿タンニンが健康増進効果に寄与することを目的とする。
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Outline of Final Research Achievements |
Persimmon tannin is a polymer with a complex structure that has the effect of lowering blood cholesterol. We investigated the acid hydrolysis or thiol decomposition of persimmon tannin and analyzed by HPLC. The decomposition changed the HPLC chromatogram and peaks of the decomposition products appeared, but the reproducibility of the results is currently under investigation. In addition, to evaluate the obesity prevention effect of persimmon tannin, we conducted an animal experiment in which rats were given a high-fat diet containing persimmon tannin for 11 weeks. As a result, fat accumulation in the liver was suppressed and liver cholesterol levels were reduced. Furthermore, when the intestinal flora in the feces was analyzed, it was found that the intake of tannin changed the intestinal flora, increasing its diversity and significantly increasing the Akkermansia bacteria involved in obesity suppression.
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
これまで柿タンニンは複雑な高分子のため、消化吸収されず胆汁酸と結合してコレステロールの吸収を抑制することは知られていた。今回、柿タンニンの摂取により、腸内細菌叢が多様化し、肥満抑制に関与するとされるアッカーマンシア菌が顕著に上昇した。また、BMIの高い人において上昇するBacillota門/Bacteroidota門の存在比がタンニン摂取によって顕著に低下した。さらに肝臓の脂肪面積が低下し、肝コレステロール量も減少した。すなわち、タンニンの摂取によって肥満抑制型の腸内細菌叢に変化し、肝臓の脂肪蓄積も抑制したことから、柿タンニンの脂質蓄積改善効果の可能性が示唆された。
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