• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to previous page

Study of differences in salty taste cognitive function due to differences in blood pressure and application to prevent hypertension

Research Project

Project/Area Number 21K21100
Research Category

Grant-in-Aid for Research Activity Start-up

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section 0907:Oral science and related fields
Research InstitutionTokyo Dental College

Principal Investigator

Sato Hitomi  東京歯科大学, 歯学部, 助教 (40906377)

Project Period (FY) 2021-08-30 – 2023-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2022)
Budget Amount *help
¥3,120,000 (Direct Cost: ¥2,400,000、Indirect Cost: ¥720,000)
Fiscal Year 2022: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2021: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Keywordstime-intensity / 官能評価 / 血圧 / 高血圧症予防 / Time-intensity / 塩味 / 高血圧症 / Time-intensity profile
Outline of Research at the Start

塩分の過剰摂取は、高血圧症はもとより脳卒中や心血管疾患などのリスクを高め、減塩は国民全体が取り組むべき課題である。そこで、高血圧症の発症リスクが高い個人を早期に特定し、適切な塩分摂取を指導することが重要であると考え、高血圧の人と正常血圧の人が認知する日常味わう塩味の強さの違いを比較・検討する。本研究の遂行により、高血圧症の発症前に、味覚機能の違いからリスクの高い個人を特定し「健康寿命の延伸につながる大人の栄養・食育を推進する」という社会的な意義が期待できる。

Outline of Final Research Achievements

Excessive intake of salt increases the risk of not only hypertension but also stroke and heart disease. The purpose of this study is to elucidate the difference in the intensity of salty taste between people with hypertension and normal group. Using a uniquely developed system, we extracted the strength of perceived taste and cognitive patterns (time-series changes). Compared to the normal group, the hypertension group showed a lower perceived taste intensity, and tended to start tasting later.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

研究成果を、高血圧症予防のための指標、生活指導、食開発へと発展させ、健康長寿の実現に貢献する。また、本研究では、規格的に溶液を供給することのできるシステムおよび口腔内装置を使用したことにより、臨床において味覚認知機能のfollow upに有用であると考えられた。本研究成果は、高血圧群は正常血圧群と比べて認知する塩味強度は低い傾向がみられた。これにより、高血圧症の発症前に味覚認知のデータからリスクの高い個人を特定し、的確な栄養・食育をすることで、循環器疾患の一次予防に大いに役立つことが再認識された。今後も研究を続け、国民の高血圧症予防の基盤作りならびに臨床応用と社会応用に貢献する。

Report

(3 results)
  • 2022 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2021 Research-status Report
  • Research Products

    (3 results)

All 2023 2022

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (2 results)

  • [Journal Article] Differences in dynamic perception of salty taste intensity between young and older adults2022

    • Author(s)
      Sato Hitomi、Wada Hirotaka、Matsumoto Hideki、Takagiwa Mutsumi、Goto Tazuko K.
    • Journal Title

      Scientific Reports

      Volume: 12 Issue: 1

    • DOI

      10.1038/s41598-022-11442-y

    • Related Report
      2022 Annual Research Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] 高齢者と若年者における塩味強度の認知の違いについてー経時的変化の特徴ー2023

    • Author(s)
      佐藤仁美、和田大岳、松元秀樹、石口恭子、井上綾、後藤多津子
    • Organizer
      第77回日本口腔科学会学術集会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report
  • [Presentation] 塩味における高齢者と若年者の認知の違いについてー官能評価及び脳活動ー2022

    • Author(s)
      石口恭子、和田大岳、松元秀樹、井上綾、佐藤仁美、高際睦、阿部修、田辺宏樹、後藤多津子
    • Organizer
      日本歯科放射線学会 第235回関東地方会
    • Related Report
      2022 Annual Research Report

URL: 

Published: 2021-10-22   Modified: 2024-01-30  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi