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Analysis of molecular mechanisms and physiological functions in regulation of protein metabolism by D-amino acids

Research Project

Project/Area Number 22K17816
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
Research InstitutionWaseda University

Principal Investigator

Yano Satoshi  早稲田大学, 人間科学学術院, 助教 (60936615)

Project Period (FY) 2022-04-01 – 2024-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2023)
Budget Amount *help
¥4,550,000 (Direct Cost: ¥3,500,000、Indirect Cost: ¥1,050,000)
Fiscal Year 2023: ¥2,210,000 (Direct Cost: ¥1,700,000、Indirect Cost: ¥510,000)
Fiscal Year 2022: ¥2,340,000 (Direct Cost: ¥1,800,000、Indirect Cost: ¥540,000)
KeywordsD-アミノ酸 / 発酵食品 / オートファジー / 腸細胞 / タンパク質代謝
Outline of Research at the Start

オートファジーはタンパク質代謝の中心的役割を果たしており、様々な生理機能の重要な調節に関わっている。栄養シグナルとしてのL-アミノ酸によるオートファジー制御の解析が進む一方で、D-アミノ酸がオートファジーに与える影響についてはほとんど解析がなされていない。また、哺乳類ではD-アミノ酸をほとんど合成することができないが、腸内では腸内細菌が合成したD-アミノ酸が豊富に存在しており、その生理機能の多くが未解明である。そこで本研究では、D-アミノ酸の腸細胞にたいするオートファジーの制御機構について解析し、タンパク質代謝に及ぼすD-アミノ酸の生理機能を分子レベルで理解することを目指す。

Outline of Final Research Achievements

The effects of D-amino acids on autophagy were screened and analyzed in intestinal cells, and several D-amino acids that activate autophagy were identified. The autophagy activation by D-amino acids suggested the existence of a mechanism different from that of general nutrient starvation signaling. Therefore, we performed transcriptome analysis of the D-amino acids that activate autophagy and analyzed their effects on intracellular signals from in silico analysis, and the changes in gene expression suggested their involvement in specific signals. Furthermore, we verified the effect of D-amino acids on autophagy by using fermented foods rich in D-amino acids, and found that the content ratio of D-amino acids and coexisting components functioned to regulate autophagy.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

近年、発酵食品にはD-アミノ酸が豊富に存在することが報告されており、発酵食品の有する腸への健康機能との関連も注目されている。モデル生物では、オートファジーが腸管の恒常性維持に重要であることや、オートファジーの活性化が健康寿命の延伸に寄与することが分かっている。本研究課題では、D-アミノ酸が腸細胞のオートファジー調節に機能することを明らかにし、その健康効果の一端を解析しており、D-アミノ酸の腸への健康効果の基礎的知見になると期待される。

Report

(3 results)
  • 2023 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2022 Research-status Report
  • Research Products

    (19 results)

All 2024 2023 2022

All Journal Article (4 results) (of which Peer Reviewed: 4 results,  Open Access: 2 results) Presentation (15 results)

  • [Journal Article] Novel function of Moringa oleifera Lam. leaf extract: cytoprotection against proteotoxic stress.2023

    • Author(s)
      Satoshi Yano、Shiori Sasaki、Shengai Jin、Nanako Shibata、Kaoru Kataoka、Wakana Matsushita、Yuka Sugaya、Shota Yamakoshi、Taichi Hara
    • Journal Title

      New Food Industry

      Volume: 65 Pages: 501-513

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    • Author(s)
      Yano Satoshi、Suzuki Katsuhiko、Hara Taichi
    • Journal Title

      BioFactors

      Volume: 49 Issue: 2 Pages: 390-404

    • DOI

      10.1002/biof.1918

    • Related Report
      2023 Annual Research Report 2022 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] Genome-Wide RNA Sequencing Analysis in Human Dermal Fibroblasts Exposed to Low-Dose Ultraviolet A Radiation2022

    • Author(s)
      Wang Jinyun、Yano Satoshi、Xie Kun、Ohata Yoshihisa、Hara Taichi
    • Journal Title

      Genes

      Volume: 13 Issue: 6 Pages: 974-974

    • DOI

      10.3390/genes13060974

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    • Peer Reviewed / Open Access
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    • Author(s)
      関根結夏子、塩田皐希、矢野敏史、原太一
    • Journal Title

      薬理と治療

      Volume: 50 Pages: 527-533

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      矢野敏史、内田頌太郎、唐鎌翔大、鈴木伸、木野邦器、原太一
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      山田龍、矢野敏史、山越正汰、菊地晴久、久保原禅、原太一
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Published: 2022-04-19   Modified: 2025-01-30  

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