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Fundamental Studies on Prevention of Miss-swallowing for Elderly who Requires Nursing Care - Examination on time variation for co-efficient of viscosity of rice gruel during eating help -

Research Project

Project/Area Number 23660005
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Fundamental nursing
Research InstitutionShiga University of Medical Science

Principal Investigator

KATO Keiko  滋賀医科大学, 滋賀医科大学, 教授 (90224500)

Co-Investigator(Renkei-kenkyūsha) SAWAI Nobue  滋賀医科大学, 医学部, 准教授 (30303788)
HAJI Toshiko  滋賀医科大学, 医学部, 講師 (50609112)
INAGAKI Sumi  滋賀医科大学, 医学部, 看護師 (60567741)
TOKUNAGA Kaori  滋賀医科大学, 医学部, 教務補佐員 (90624982)
NAKAGAWA Eita  滋賀医科大学, 医学部, 教務補佐員 (70567742)
KAWAHIRA Akiko  滋賀医科大学, 医学部, 技術補佐員 (70648899)
Project Period (FY) 2011 – 2012
Project Status Completed (Fiscal Year 2012)
Budget Amount *help
¥3,640,000 (Direct Cost: ¥2,800,000、Indirect Cost: ¥840,000)
Fiscal Year 2012: ¥1,560,000 (Direct Cost: ¥1,200,000、Indirect Cost: ¥360,000)
Fiscal Year 2011: ¥2,080,000 (Direct Cost: ¥1,600,000、Indirect Cost: ¥480,000)
Keywords看護技術 / 誤嚥予防 / 粥 / 粘度低下 / 増粘剤 / 唾液アミラーゼ / 粘度 / 温度
Research Abstract

In this study, time variation on co-efficient of viscosity of rice gruel during eating help was clarified. This was for the purpose of preventive study for miss-swallowing of rice gruel which was liked by elderly who requires nursing care. The time variations of fundamental characteristics of rice gruel during eating help were also clarified.

Report

(3 results)
  • 2012 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2011 Research-status Report
  • Research Products

    (12 results)

All 2013 2012 Other

All Journal Article (6 results) (of which Peer Reviewed: 6 results) Presentation (6 results)

  • [Journal Article] 要介護高齢者に提供される粥の食事援助中の経時的変化と誤嚥予防に関する基礎的研究2013

    • Author(s)
      加藤圭子、川平明子
    • Journal Title

      日本健康医学会雑誌

      Volume: Vol.22,No.2(in print)

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      2012 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 要介護高齢者を対象とした食事援助中の粥の主観的テクスチャーの経時的変化に関する基礎的研究2013

    • Author(s)
      加藤圭子、川平明子
    • Journal Title

      日本健康医学会雑誌

      Volume: Vol.22,No.2 (in print)

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  • [Journal Article] 食事介助時の粥の粘度変化と温度変化の基礎的検証-要介護高齢者の誤嚥予防のために-2012

    • Author(s)
      加藤圭子、徳永香里
    • Journal Title

      日本健康医学会雑誌

      Volume: Vol.21,No.3 Pages: 176-177

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      2012 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 食事介助時の粥の粘度変化と温度変化の基礎的検証-要介護高齢者の誤嚥予防食のおいしさについて-2012

    • Author(s)
      加藤圭子、徳永香里
    • Journal Title

      日本健康医学会雑誌

      Volume: Vol.21,No.3 Pages: 178-179

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      2012 Final Research Report
    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 食事介助時の粥の粘度変化と温度変化の基礎的検証―要介護高齢者の誤嚥予防のために―2012

    • Author(s)
      加藤 圭子
    • Journal Title

      日本健康医学会誌

      Volume: 21 Pages: 176-178

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      2012 Annual Research Report
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  • [Journal Article] 食事介助時の粥の粘度変化と温度変化の基礎的検証―要介護高齢者の誤嚥予防食のおいしさについて―2012

    • Author(s)
      加藤 圭子
    • Journal Title

      日本健康医学会誌

      Volume: 21 Pages: 179-180

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  • [Presentation] 要介護高齢者に提供される粥の食事援助中の経時的変化と誤嚥予防について2013

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      加藤圭子、小西邦明,中野正世,藤原浩子
    • Organizer
      第12回日本看護技術学会学術集会
    • Place of Presentation
      浜松市
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  • [Presentation] 要介護高齢者を対象とした食事援助中の粥の主観的テクスチャーの経時的変化について2013

    • Author(s)
      加藤圭子、小西邦明,中野正世,藤原浩子
    • Organizer
      第12回日本看護技術学会学術集会
    • Place of Presentation
      浜松市
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      徳永香里、加藤圭子
    • Organizer
      第22回日本健康医学会総会
    • Place of Presentation
      津市
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  • [Presentation] 食事介助時の粥の粘度変化と温度変化の基礎的検証(第2報)2012

    • Author(s)
      加藤圭子、徳永香里
    • Organizer
      第22回日本健康医学会総会
    • Place of Presentation
      津市
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  • [Presentation] 食事介助時の粥の粘度変化と温度変化の基礎的検証(第1報)

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      徳永 香里
    • Organizer
      第22回日本健康医学会総会
    • Place of Presentation
      津市
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      加藤 圭子
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      第22回日本健康医学会総会
    • Place of Presentation
      津市
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Published: 2011-08-05   Modified: 2019-07-29  

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