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Research on the form of phosphorus containing in the food for the nutritional management of chronic kidney disease patients

Research Project

Project/Area Number 26350132
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionNiigata University of Health and Welfare

Principal Investigator

Ito Naoko  新潟医療福祉大学, 健康科学部, 教授 (20158158)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 渡邉 榮吉  新潟医療福祉大学, 健康科学部, 特任准教授 (10418923)
山崎 貴子  新潟医療福祉大学, 健康科学部, 講師 (60318574)
岩森 大  新潟医療福祉大学, 健康科学部, 講師 (90339961)
Research Collaborator KITABAYASHI kou  
YAMAKAWA junko  
TAKEUCHI mizuki  
Project Period (FY) 2014-04-01 – 2019-03-31
Project Status Completed (Fiscal Year 2018)
Budget Amount *help
¥4,680,000 (Direct Cost: ¥3,600,000、Indirect Cost: ¥1,080,000)
Fiscal Year 2017: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2016: ¥1,170,000 (Direct Cost: ¥900,000、Indirect Cost: ¥270,000)
Fiscal Year 2015: ¥1,040,000 (Direct Cost: ¥800,000、Indirect Cost: ¥240,000)
Fiscal Year 2014: ¥1,300,000 (Direct Cost: ¥1,000,000、Indirect Cost: ¥300,000)
Keywords慢性腎臓病 / 無機態リン / 有機態リン / 調理 / 加工食品 / 茹で / フィチン酸 / リン / タンパク質 / ブリ / 大豆 / 慢性腎不全患者 / 麺 / 冷凍野菜 / 魚 / 消化吸収 / 食品添加物 / 主食
Outline of Final Research Achievements

In order to managing serum phosphorus(P) level in chronic kidney disease (CKD) patients, we investigated the P content in foods, the fluctuation due to cooking, and estimated the bioavailability of P. The P content in processed foods was compared based on the presence or absence of a collective name for food additives that may contain P. The collective name did not indicate whether the P content was a large amount or not in the foods. The P content in the foods was reduced by boiling and the reduction rate was proportional to the surface area, and it was larger than that of protein. The molecular weight of the P compounds in the enteral nutrient tended to be lower as that of the nitrogen source was lower. From the measurement of the P and phytic acid in the soybean products, the bioavailability of P contained in natto was estimated to be higher than that of soy powder and tofu, but 46% or less.

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

本研究は主に加工食品や調理前後のリンの含有量及び生体利用性について検討したものである。食品添加物表示からリン酸塩を含む可能性のある加工食品と無添加食品のリン量を比較し、添加物の一括名はリン酸塩添加の指標とはならなかったことより、慢性腎臓病患者の食品選択のために添加物の物質名を表示すべきであることを提言した。また茹での条件を厳密に設定してリンやたんぱく質の低減の程度を明らかにしたこと、経腸栄養剤の分子量の分画から窒素源が低分子のものはリン化合物も低分子の傾向があること、大豆製品のリンとフィチン酸量から大豆製品の生体利用性は比較的低いことを明らかにしたことは患者の食事管理をする上で意義がある。

Report

(6 results)
  • 2018 Annual Research Report   Final Research Report ( PDF )
  • 2017 Research-status Report
  • 2016 Research-status Report
  • 2015 Research-status Report
  • 2014 Research-status Report
  • Research Products

    (17 results)

All 2018 2017 2016 2015 2014

All Journal Article (7 results) (of which Open Access: 3 results,  Peer Reviewed: 5 results,  Acknowledgement Compliant: 3 results) Presentation (10 results)

  • [Journal Article] Dietary phosphorus and phosphorus management in chronic kidney disease2018

    • Author(s)
      Ito N, Kitabayashi K, Yamazaki T, Nagai T.
    • Journal Title

      Niigata Journal of Health and Welfare

      Volume: 18 Pages: 83-99

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  • [Journal Article] スパゲッティの茹で条件によるリン残存量の違いについて2018

    • Author(s)
      伊藤直子、黒田晴菜、山崎貴子、岩森大、渡邉榮吉
    • Journal Title

      日本病態栄養学会誌

      Volume: 21 Pages: 339-345

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    • Author(s)
      山川純子、山﨑貴子、伊藤直子
    • Journal Title

      日本病態栄養学雑誌

      Volume: 20 Pages: 133-148

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  • [Journal Article] 経腸栄養剤における無機リン含有量の検討2016

    • Author(s)
      北林 紘, 伊藤直子, 高橋睦美
    • Journal Title

      日本静脈経腸栄養学会誌

      Volume: 31 Pages: 725-730

    • NAID

      130005150229

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    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] 風味調味料のリン含有量2015

    • Author(s)
      北林紘 伊藤直子
    • Journal Title

      日本栄養士会雑誌

      Volume: 58 Pages: 31-37

    • NAID

      130005090298

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      2015 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 主食加工食品のリン含有量と食品表示の問題点2015

    • Author(s)
      北林 紘, 伊藤直子, 高橋睦美
    • Journal Title

      日本病態栄養学会誌

      Volume: 18 Pages: 527-533

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      2015 Research-status Report
    • Peer Reviewed / Acknowledgement Compliant
  • [Journal Article] 加工食品のリン添加物有無によるリン含有量の違い2014

    • Author(s)
      北林紘、伊藤直子、山崎貴子、山川純子、江端唯、立川晶菜、渡邊彩伽、高橋睦美、山田修
    • Journal Title

      日本病態栄養学会誌

      Volume: 17(4) Pages: 465-472

    • NAID

      120006790915

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  • [Presentation] きな粉及び納豆に含まれるリン・フィチン酸2018

    • Author(s)
      伊藤直子、竹内瑞希、山崎貴子
    • Organizer
      第21回日本病態栄養学会年次学術集会
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  • [Presentation] きな粉及び納豆に含まれるリン・フィチン酸2018

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      伊藤直子、竹内瑞希、山崎貴子
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      日本病態栄養学会
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  • [Presentation] 冷凍野菜におけるカリウム・リン含有量について2017

    • Author(s)
      竹内瑞希、山川純子、山崎貴子、伊藤直子
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      日本病態栄養学会
    • Place of Presentation
      国立京都国際会館
    • Year and Date
      2017-01-13
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  • [Presentation] 魚に含まれるリン量の茹で調理による変化2017

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      伊藤直子、伊庭結花、内山弘将、酒井葵子、本間彩友美、山崎貴子、岩森大
    • Organizer
      日本調理科学会
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    • Author(s)
      伊藤直子、木間井優菜、黒田晴菜、藤野友綾、山崎貴子、岩森大、渡邉榮吉
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      名古屋学芸大学
    • Year and Date
      2016-08-28
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  • [Presentation] 経腸栄養剤による無機リン摂取量の増加は血液透析患者の血清リン値を上昇させるか?2016

    • Author(s)
      著者(発表者)名 北林紘、高橋睦美、石井雄士、伊藤直子
    • Organizer
      日本病態栄養学会
    • Place of Presentation
      パシフィコ横浜
    • Year and Date
      2016-01-09
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  • [Presentation] 食パンに含まれるリンと原材料との関連2015

    • Author(s)
      小俣翔子、川上陽子、下鳥春奈、北林紘、山崎貴子、岩森大、伊藤直子
    • Organizer
      日本調理科学会
    • Place of Presentation
      静岡県立大学
    • Year and Date
      2015-08-24
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      2015 Research-status Report
  • [Presentation] 食品添加物における一括名表記と加工食品のリン含有量2015

    • Author(s)
      北林 紘、伊藤直子、高橋睦美
    • Organizer
      第18回日本病態栄養学会年次学術集会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2015-01-10 – 2015-01-11
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] 透析嚥下調整食の基礎研究―透析嚥下調整食の栄養量の測定と当院の高齢透析患者の実態-2015

    • Author(s)
      山川純子、伊藤直子
    • Organizer
      第18回日本病態栄養学会年次学術集会
    • Place of Presentation
      京都
    • Year and Date
      2015-01-10 – 2015-01-11
    • Related Report
      2014 Research-status Report
  • [Presentation] 加工食品における食品添加物の有無によるリン含有量と価格の比較2014

    • Author(s)
      北林 紘、伊藤直子
    • Organizer
      日本栄養食糧学会東北支部大会
    • Place of Presentation
      仙台
    • Year and Date
      2014-11-01
    • Related Report
      2014 Research-status Report

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Published: 2014-04-04   Modified: 2020-03-30  

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