1992 Fiscal Year Annual Research Report
Project/Area Number |
04303009
|
Research Institution | The University of Tokyo |
Principal Investigator |
中嶋 暉躬 東京大学, 薬学部, 教授 (50012597)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
奥田 拓男 岡山大学, 薬学部, 教授 (90025677)
田端 好 京都大学, 薬学部, 教授 (60025682)
上野 明 静岡県立大学, 薬学部, 教授 (30046247)
津田 喜典 金沢大学, 薬学部, 教授 (40077508)
村越 勇 千葉大学, 薬学部, 教授 (30009162)
|
Keywords | 漢薬資源植物 / 品質評価 / 栽培 / 培養 / 成分 / 生物活性 / 繁殖 / 分類 |
Research Abstract |
1.オウレン:(1)寒令地試作に関する条件の設定、育苗・肥培管理(吉田)(2)地上部地下部の形態とアルカロイド成分の相関(津田) 2.オケラ:(1)精油成分のGLCによる定量定性分析(神田)(2)芽の有無による株分け繁殖の比較(中野)(3)種子発芽個体の育成(吉崎) 3.カンゾウ:(1)グリシルリチンの一酸化窒素産生増強効果(近藤)(2)ミズマックシステムによる養液栽培と成分変動(村越)(3)Ri-プラスミドによる形質転換と培養毛状根の成分分析(海老塚)(4)市販カンゾンの殺線虫成分の単離同定、類縁体の合成・活性相関(津田)(5)グリシルリチンおよびグリシルレチン酸の肝障害保護作用(荻原)(6)ポリフェノール成分による分類と活性酸素抑制効果(奥田) 4.コガネバナ:(1)繁殖法(実生および挿し本)の違いによる影態および成分の比輔(上野)(2)寒冷地試作に関する条件の設定、育苗・肥培管理(吉田)(3)特)調査のための培養系の誘導(水野) 5.ミシマサイコ:(1)ゲノムDNAのRFLP分析による地理的変異の解析(水上)(2)摘芯栽培とサイコサポニン含量の比較(野原) 6.トリカブト:(1)マルチプルシュートによるクローン増殖法の開発と再生植物体の栽培試験(正山) 7.トウキ:(1)オオブカ系、ホッカイ系および中国(東北)産植物DNAのRFLP分析およびIsozyme分析(米田)(2)自生地の立地および植物社会の調査(水野) 8.シソ:レモンジソの5系統の精油成分の比較および世代交代促進のための取り撤き発芽個体の選抜(田端) 9.カノコソウ:精油成分の定量による各系統間特徴の解析を各分担者の協力のもとに行い、初年度としては順調な成果を挙げることができた。
|
Research Products
(8 results)
-
[Publications] M.A.Ali: "Synthesis and nematocdal activity of hydroxystilbenes." Chem.Pharm.Bull.40. 1130-1136 (1992)
-
[Publications] T.Hakamatsuka: "Isoflavone dimers from yeast extract-treated cell suspnsion cultures of Pueraria lobata." Z.Naturorsch.47C. 177-182 (1992)
-
[Publications] I.Abe: "Purification and properties of squalene-2,3-epoxide cyclases from pea seedlings." Chem.Pharm.Bull.40. 1755-1760 (1992)
-
[Publications] H.-H.Park: "Isoflavone glucosides exist as their 6¨-0-malonyl esters in Pueraria lobata and its cell suspension cultures." Chem.Pharm.Bull.40. 1978-1980 (1992)
-
[Publications] K.Yoneda: "生薬資源の研究(第12報)日本産当帰の精油成分について" 生薬学雑誌.
-
[Publications] G.Honda: "Breeding of a new chemotype of Perilla frutescens." Japanese J.Breeding.
-
[Publications] Y.Shouyama: "Biotechnology in agriculture and Forestry.Vol.19.High-tec and micropropagation.III." Springer-Verlag(Y.P.S.Bajaj ed.), 16 (1992)
-
[Publications] T.Okuda: "Phenolic compounds in food and their effects on health.II." American Chemical Society, 11 (1992)