• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2017 Fiscal Year Annual Research Report

Determination and characterization of aroma compounds in vegetable ingredients used for Washoku by metabolomics approach

Research Project

Project/Area Number 15H02893
Research InstitutionKanagawa Institute of Technology

Principal Investigator

飯島 陽子  神奈川工科大学, 応用バイオ科学部, 教授 (90415456)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 鈴木 秀幸  公益財団法人かずさDNA研究所, バイオ研究開発部, グループ長 (80276162)
Project Period (FY) 2015-04-01 – 2018-03-31
Keywords和食 / ショウガ / ゴボウ / 香気 / geranyl acetate
Outline of Annual Research Achievements

「和食」は世界的にも人気があり、日本独特の野菜食材(和野菜)と調味料によって醸し出される風味が特徴である。本研究では、和野菜の風味のうち香気特性に着目し、その生成制御に関与する因子を解明することを目的とした。今年度は以下の点について研究を進めた。①ショウガの主要香気geranialの生成に関与するgeranyl acetate加水分解酵素について:昨年の粗酵素を用いた実験により、ショウガ根茎中にはgeranylacetate エステラーゼ活性があることが分かった。そのため、トマト果実の香気エステルに対するエステラーゼ酵素遺伝子情報を元に、ショウガESTデータベースを用いてエステラーゼに関与する候補遺伝子をスクリーニングし、完全長cDNAを得た(3種)。それぞれ大腸菌における異種発現により酵素を得て活性を調べたが、いずれもgeranylacetateに対する活性が認められなかった。現在、さらに他の候補遺伝子についても活性確認中である。②ゴボウの独特な香気に着目し、香気抽出物を得、まず香気寄与成分の確認を行った。Aroma Extraction Dilution Analysis法により確認したところ、未同定成分1つを含む5種の香気成分が顕著に寄与することがわかった。そのうち、土臭い香気をもつ2-methoxy-3-(2-methylpropyl)-pyrazineおよびその異性体である2-methoxy-3-(1-methylpropyl)-pyrazineの寄与が高かった。それぞれ定量を行ったところ、これらの成分含量は産地によって大きな差はなかったが、ゴボウ根の先端部よりも地上部に近い太い部分のほうが含有量が大きいことが分かった。また、加熱による変化もないことを確認した。

Research Progress Status

29年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

29年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (3 results)

All 2018 2017

All Journal Article (2 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (1 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results)

  • [Journal Article] メタボロミクスによる食品の質的評価技術の進展2017

    • Author(s)
      飯島陽子、櫻井望
    • Journal Title

      食品と開発, 52, 4-7

      Volume: 52 Pages: 4-7

  • [Journal Article] 和食のサイエンス―フードメタボロミクスによる展開2017

    • Author(s)
      飯島陽子
    • Journal Title

      化学と生物

      Volume: 55 Pages: 593-594

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Biosynthesis of volatile terpenes that accumulate in the secretory cavities of young leaves of Japanese pepper2018

    • Author(s)
      Takao Koeduka, Yoshiyuki Fujita, Misaki Takaishi, Yoko Iijima, and Kenji Matsui
    • Organizer
      Gordon Research Conference Plant Volatiles 2018
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2018-12-17  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi