2019 Fiscal Year Final Research Report
Interdisciplinary research for reconstruction of paleo diets and heating method in cooking pods combined with lipid and usage analysis
Project/Area Number |
16H01824
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (A)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Cultural assets study and museology
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Research Institution | The University of Tokyo (2019) Kanazawa University (2016-2018) |
Principal Investigator |
Miyata Yoshiki 東京大学, 総合研究博物館, 特任研究員 (70413896)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
中村 俊夫 名古屋大学, 宇宙地球環境研究所, 招へい教員 (10135387)
坂本 稔 国立歴史民俗博物館, 大学共同利用機関等の部局等, 教授 (60270401)
小林 正史 北陸学院大学, 人間総合学部(社会学科), 教授 (50225538)
北野 博司 東北芸術工科大学, 芸術学部, 教授 (20326755)
山本 真也 山梨県富士山科学研究所, その他部局等, 研究員 (50526754)
久保田 慎二 金沢大学, 国際文化資源学研究センター, 特任助教 (00609901)
吉田 邦夫 東京大学, 総合研究博物館, 特招研究員 (10272527)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2020-03-31
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Keywords | 脂質分析 / バイオマーカー / 分子レベル炭素同位体組成 / 土器 / 古食性復元 / 器種分類 / 土器使用痕観察 / フードスケープ |
Outline of Final Research Achievements |
We build a first laboratory for compounds-specific biomarker and stable carbon isotope analysis of lipid preserved in archaeological pottery vessels in Japan and succeeded in detect miliacin in pottery vessels from archaeological site after Jomon-Yayoi transition. Cereals consisted of rice, foxtail millet, common millet and Japanese barnyard millet, are typical starchy foods, the existence of which are characterized as East Asia in the Neolithic period. However, it was too little amounts of lipid preserved in pods, so that there has been little study done as a target of lipid analysis so far. In this study, by introducing an interdisciplinary approach combined lipid analysis with use-wear and vessel form analyses, we established a new research method to reconstruct of paleo diets together with the heating method in cooking pods such as boiling, steaming and frying. It found that this kind of interdisciplinary approach would be effective in starchy cereal cooking.
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Free Research Field |
文化財科学・考古科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
これまで,遺跡出土遺物の同定結果や歯骨に残された平均食性情報からでは,推定するのが困難であった,縄文弥生移行期以降の米,アワ・キビなどの穀物利用の様相を土器から評価できる学際的研究手法を確立できた。 個々の調理の影響を直接反映する土器から古食性と煮炊蒸炒など調理形態を同時に推定できるようになったため,特に,弥生時代から古墳時代以降にかけて,社会の成熟に伴い,「米への依存度が大きくなるのか,あるいは変わらないのか?」などという食文化,歴史研究へと昇華できるようになった。
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