• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2020 Fiscal Year Annual Research Report

水産物の価格形成メカニズムに関する基礎的研究

Research Project

Project/Area Number 16H02565
Research InstitutionThe University of Tokyo

Principal Investigator

八木 信行  東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 教授 (80533992)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) マルシャレツ ダニエル  東京大学, 大学院経済学研究科(経済学部), 講師 (50747805)
大石 太郎  東京海洋大学, 学術研究院, 准教授 (80565424)
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2021-03-31
Keywords水産物消費 / 多様度 / エコラベル
Outline of Annual Research Achievements

本研究は、消費者調査や市場統計分析などを通じて水産物価格形成メカニズムを解明しようとする内容である。一般的に経済学の教科書では、商品の値段は需給関係で基本的に決まり、更に国民所得や代替物の有無が関係するとされる。しかしながら、この議論は品質が均一な工業製品を仮定しており、自然条件等によって品質にばらつきがでる水産物には正確には当てはまらない。そこで本研究では水産物の価格形成メカニズムを解明し、学術的な貢献をするとともに社会的な課題(消費者の魚離れなど)の解決を図ることを目的としている。
2020年度は、総務省家計調査データを活用し、日本全国の水産物消費の傾向を精査する研究を行った。具体的には消費の経年変化が比較可能な2000年から2017年までのデータを用い47都道府県で分析したところ、(1)全国の中でも瀬戸内海に面した都市では比較的多様な魚介類が消費されていたが近年この多様度が低下(1%水準で統計的に有意)した点、(2)消費される魚介類の多様度がもともと低い都市(札幌、青森、長野、前橋、甲府、静岡)でも近年その多様度は更に低下する傾向が見られた点、(3)かつては西日本でブリが、また東日本でサケが多く消費される傾向にあったものが近年では平準化された点などが判明し日本水産学会誌で出版した(大石ら2021)。更にインドネシアにおける養殖エビの養殖業者等を対象とした調査では、養殖業者の優先事項は養殖池のインフラ整備などでありエコラベルが優先度は低い傾向などを見出した(Azizah et. al., 2020)。また、バングラデシュにおける栄養摂取データを分析し、水産物の価値としてマイクロニュートリエントの価値が重要である点などを見出した(Akter et al., 2021)。これらは研究成果を国際ジャーナルで発表しており、学術的貢献は達成できたと考えている。

Research Progress Status

令和2年度が最終年度であるため、記入しない。

Strategy for Future Research Activity

令和2年度が最終年度であるため、記入しない。

  • Research Products

    (16 results)

All 2021 2020 Other

All Int'l Joint Research (6 results) Journal Article (8 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results,  Peer Reviewed: 7 results,  Open Access: 5 results) Book (2 results)

  • [Int'l Joint Research] Durham University/University of Cambridge(英国)

    • Country Name
      UNITED KINGDOM
    • Counterpart Institution
      Durham University/University of Cambridge
  • [Int'l Joint Research] UN Food and Agriculture Organization(イタリア)

    • Country Name
      ITALY
    • Counterpart Institution
      UN Food and Agriculture Organization
  • [Int'l Joint Research] World Fish, Penang Office(マレーシア)

    • Country Name
      MALAYSIA
    • Counterpart Institution
      World Fish, Penang Office
  • [Int'l Joint Research] Bandung Institute of Technology(インドネシア)

    • Country Name
      INDONESIA
    • Counterpart Institution
      Bandung Institute of Technology
  • [Int'l Joint Research] CanTho University(ベトナム)

    • Country Name
      VIET NAM
    • Counterpart Institution
      CanTho University
  • [Int'l Joint Research]

    • # of Other Countries
      2
  • [Journal Article] Micronutrient Adequacy in the Diet of Reproductive-Aged Adolescent Girls and Adult Women in Rural Bangladesh2021

    • Author(s)
      Akter Rumana、Sugino Hiroaki、Akhter Nasima、Brown Christopher L.、Thilsted Shakuntala H.、Yagi Nobuyuki
    • Journal Title

      Nutrients

      Volume: 13 Pages: 337~337

    • DOI

      10.3390/nu13020337

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 主要生鮮魚介類の消費多様性度指数に見る日本の魚食文化の地域差と経年変化2021

    • Author(s)
      大石太郎・上杉昌也・八木信行
    • Journal Title

      日本水産学会誌

      Volume: 未定 Pages: 未定

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 日本独自の水産物エコラベル制度の国際標準化と持続可能な発展2021

    • Author(s)
      大石太郎
    • Journal Title

      国際漁業研究

      Volume: 19 Pages: 未定

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Diverse Perceptions on Eco-Certification for Shrimp Aquaculture in Indonesia2020

    • Author(s)
      Azizah Fahma Fiqhiyyah Nur、Ishihara Hiroe、Zabala Aiora、Sakai Yutaro、Suantika Gede、Yagi Nobuyuki
    • Journal Title

      Sustainability

      Volume: 12 Pages: 9387~9387

    • DOI

      10.3390/su12229387

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Quality Management Practices of Intensive Whiteleg Shrimp (Litopenaeus vannamei) Farming: A Study of the Mekong Delta, Vietnam2020

    • Author(s)
      Quyen Nguyen Thi Kim、Hien Huynh Van、Khoi Le Nguyen Doan、Yagi Nobuyuki、Karia Ler?y Riple Anna
    • Journal Title

      Sustainability

      Volume: 12 Pages: 4520~4520

    • DOI

      10.3390/su12114520

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] Factors affecting fisherman satisfaction with fishermen's self-governance organizations: A case study of the Taiwan Donggang Sakuraebi (Sergia lucens) production and management group2020

    • Author(s)
      Lu Yu-Heng、Sajiki Takahiro、Yagi Nobuyuki
    • Journal Title

      Marine Policy

      Volume: 115 Pages: 103819~103819

    • DOI

      10.1016/j.marpol.2020.103819

    • Peer Reviewed / Open Access / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 有明海産アサリとノリを用いたおにぎりの消費者評価 ―評定型コンジョイント分析によるブランドの相乗効果の検証―2020

    • Author(s)
      解慧芳・望月政志・大石太郎
    • Journal Title

      国際漁業研究

      Volume: 20 Pages: 未定

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 水産物エコラベルのフードチェーンの経済分析と今後の課題2020

    • Author(s)
      大石太郎
    • Journal Title

      アグリバイオ

      Volume: 4 Pages: 59-63

  • [Book] 水産改革と魚食の未来2020

    • Author(s)
      八木信行
    • Total Pages
      208
    • Publisher
      恒星社厚生閣
    • ISBN
      9784769916482
  • [Book] 海とヒトの関係学③ 海はだれのものか2020

    • Author(s)
      秋道 智彌、角南 篤 (八木信行分担執筆pp38-51)
    • Total Pages
      237
    • Publisher
      西日本出版社
    • ISBN
      978-4-908443-50-3

URL: 

Published: 2021-12-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi