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2018 Fiscal Year Final Research Report

Development of a real-time monitoring method of foodborne pathogens by using a microfluidic device

Research Project

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Project/Area Number 16H07503
Research Category

Grant-in-Aid for Research Activity Start-up

Allocation TypeSingle-year Grants
Research Field Hygiene and public health
Research InstitutionOsaka Institute of Public Health

Principal Investigator

TOKUNAGA YUSUKE  地方独立行政法人 大阪健康安全基盤研究所, 衛生化学部, 研究員 (30784409)

Project Period (FY) 2016-08-26 – 2018-03-31
Keywords食中毒細菌 / 腸管出血性大腸菌O157 / サルモネラ属菌 / マイクロ流路デバイス / 迅速検出 / 蛍光抗体
Outline of Final Research Achievements

In this study, we developed a real-time on-site monitoring system for foodborne pathogens by using a microfluidic device. Foodborne pathogens in lettuce, beef and chicken were quantified by using microfluidic device as well as fluorescence microscopy. Our microfluidic device enables for the on-site rapid detection of foodborne pathogens and is appeared to contribute to the bacterial monitoring at food production line.

Free Research Field

食品衛生学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

通常の細菌検査においては培養法を中心とした方法が用いられており、細菌の検出には 3~7 日を要していた。我々の方法は数時間で対象とする菌を定量可能なことから、食品に関する様々な場面で使用可能であり、細菌学的衛生管理に役立つことが考えられる。また、食品中の菌を回収する方法は今回のマイクロ流路デバイスを用いた方法に限らず、食品夾雑成分と菌の分離を必要とする様々な場面で役に立つことが考えられる。

URL: 

Published: 2020-03-30  

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