2018 Fiscal Year Final Research Report
A study of the combined effects of soy isoflavones and indigestible food components for prevention of osteoporosis.
Project/Area Number |
16K00901
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
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Research Institution | National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition |
Principal Investigator |
Tousen Yuko 国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所, 国立健康・栄養研究所 食品保健機能研究部, 室長 (20360092)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Keywords | 閉経後骨粗鬆症 / 大豆イソフラボン / 難消化性食品 / 腸内細菌叢 / エクオール / 骨密度 / 難消化性グルカン / 炎症 |
Outline of Final Research Achievements |
In the present study, we demonstrated that the combination of indigestible food components and soy isoflavone might prevent osteoporosis through prebiotic effect. We examined the modulation of microbiota to understand the mechanism underlying the prebiotic effect of this combination on bone metabolism in ovariectomised (OVX) mice. The combination of daidzein and indigestible glucan enhanced the production of equol by modulating the microbiota and mitigated the OVX-induced decline in bone mineral density of mice.
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Free Research Field |
栄養
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ダイゼインと難消化性グルカンの併用摂取は、腸内細菌叢の変化を介してエクオール産生を亢進させるとともに、骨密度の低下を防ぐ可能性が示唆された。本研究成果は、プレバイオティクス作用により腸内細菌叢の変化を介して、骨密度低下を防いでいる点が学術的に優れていると考えられる。また、本研究成果は閉経後骨粗鬆症の予防における食生活の重要性を示すものであり、社会的にも意義があると思われる。
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