2020 Fiscal Year Final Research Report
Is beta-aminoisobutyric acid a novel inhibitor of cancer?
Project/Area Number |
16K01829
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Applied health science
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Research Institution | Kyoritsu Women's University (2018-2020) Ibaraki Christian University (2016-2017) |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
鈴木 浩明 筑波大学, 医学医療系, 准教授 (40344890)
佐藤 英世 新潟大学, 医歯学系, 教授 (60235380)
桑原 隆明 茨城キリスト教大学, 生活科学部, 講師 (40784872)
小林 翔 山形大学, 大学院医学系研究科, 助教 (10779490)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2021-03-31
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Keywords | がん / 栄養学 / アミノ酸 / 食事療法 / 補完代替療法 / グルタチオン / フェロトーシス |
Outline of Final Research Achievements |
The aim of this study was to clarify whether β-aminoisobutyric acid (BAIBA), which was found at high frequency in the blood of subjects following a strict brown rice vegetarian diet, inhibits cancer. BAIBA corresponding to the subjects’ blood level significantly inhibited the growth of cultured human breast cancer cells via AMPK and significantly promoted the growth of cultured normal human mammary epithelial cells, suggesting that BAIBA-induced cell death may be due to ferroptosis and some autophagy.
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Free Research Field |
栄養学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
多くのがん患者が民間療法として利用している食事療法は、科学的根拠が確立されていないのが現状である。本研究によって、その科学的根拠の一端でも明らかにすることで、がんを抑制するための食事内容における正しい方向性を示すことができると考えられ、その意義・インパクトは基礎的にも臨床的にも大きいと思われる。
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