2018 Fiscal Year Final Research Report
Research for safe use of herbal supplements -investigation of the adverse effects of combined use with medicines
Project/Area Number |
16K07753
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Food science
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Research Institution | Showa University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
倉田 知光 昭和大学, 教養部, 教授 (80231299)
岩瀬 万里子 昭和大学, 医学部, 助教 (70424273)
鈴木 立紀 昭和大学, 大学共同利用機関等の部局等, 助教 (70406940)
内田 直樹 昭和大学, 医学部, 教授 (00286775)
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Project Period (FY) |
2016-04-01 – 2019-03-31
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Keywords | チトクロームP450 / 薬物相互作用 / 健康食品 / CYP3A / herb-drug interaction / food-drug interaction |
Outline of Final Research Achievements |
In order to clarify the safety use of dietary supplements with medicines, it was examined whether the supplements which have been popularized in recent years causes drug interaction via inhibition of cytochrome P450 (CYP3A), a typical drug-metabolizing enzyme. As a result of in vitro experiments, and in vivo experiments using rats, the inhibition of CYP3A by Polypodium leucotomos and black ginger (BG) extract were suggested. Whereas, clinical study showed that 1 week administration of BG was unlikely to cause drug interaction via CYP3A inhibition.
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Free Research Field |
薬物相互作用
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
近年、多くの健康食品が流通しているが、医薬品との併用の安全性については十分に検討されていない。健康食品は安全であると認識される傾向にあるが、CYP3A阻害により併用した医薬品の予期せぬ有害作用をまねくことも考えられる。本研究により、近年、わが国で普及している健康食品14品目について、医薬品との相互作用が生じる可能性について検討した。これらの結果は、より安全で効果的な薬物療法、あるいはセルフメディケーションを行う上での有用な情報となると考える。
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