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2018 Fiscal Year Final Research Report

Molecular basis for the exosome-mediated food function

Research Project

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Project/Area Number 16K14929
Research Category

Grant-in-Aid for Challenging Exploratory Research

Allocation TypeMulti-year Fund
Research Field Food science
Research InstitutionKyushu University

Principal Investigator

Katakura Yoshinori  九州大学, 農学研究院, 准教授 (50264106)

Research Collaborator SUGIHARA yuka  
Project Period (FY) 2016-04-01 – 2019-03-31
Keywordsエクソソーム / 脳腸相関 / カルノシン / 腸管細胞 / 神経細胞
Outline of Final Research Achievements

Carnosine, known as imidazole dipeptide, is contained much in chicken breast meat. We demonstrated that carnosine improves brain function, which was evidenced by interventional trial. However, molecular basis of carnosine function has not yet been clarified. Here we demonstrated that carnosine induces intestinal cells to secrete functional exosome that activate neuronal cells, which might be one of molecular mechanisms of carnosine to activate neuronal cells in brain.

Free Research Field

食品機能学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

最近になり脳機能を制御する食品の存在が明らかになりつつあるが、その分子メカニズムにまで迫る研究は少ない。本研究では、カルノシンが腸管細胞を刺激し、神経細胞を活性化しうる分泌小胞として知られるエクソソームの分泌を促すことで、それが脳に到達し、脳機能を制御する可能性を明らかにすることができた。食品による脳腸相関活性化の分子メカニズムに迫る非常に重要な研究であると言える。今後は、食品のもと様々な機能性に対するエクソソームの関与が明らかになっていくことが期待され、その礎となる研究であると言える。

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Published: 2020-03-30  

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