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2019 Fiscal Year Final Research Report

Fundamental study on the lipid lowering peptides derived from food proteins

Research Project

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Project/Area Number 17H00817
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Research Field Eating habits
Research InstitutionGifu University

Principal Investigator

Nagaoka Satoshi  岐阜大学, 応用生物科学部, 教授 (50202221)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 松井 利郎  九州大学, 農学研究院, 教授 (20238942)
上野 義仁  岐阜大学, 応用生物科学部, 教授 (20250467)
本多 裕之  名古屋大学, 予防早期医療創成センター, 教授 (70209328)
伊藤 弘康  岐阜大学, 大学院医学系研究科, 准教授 (80373075)
清島 満  岐阜大学, 大学院医学系研究科, 教授 (10171315)
Project Period (FY) 2017-04-01 – 2020-03-31
Keywordsペプチド / コレステロール / FP / IIAEK / アルカリフォスファターゼ / ラット / Caco-2細胞 / ラクトスタチン
Outline of Final Research Achievements

We have discovered that lactostatin (IIAEK), a peptide that improves cholesterol (CHOL) metabolism, affects the intestinal CHOL metabolism-improving gene (ABCA1) through specific activation of alkaline phosphatase. The first CHOL metabolism-improving dipeptide FP (phenylalanine-proline) was discovered from 400 dipeptides in the world. Nine soybean β-conglycinin-derived peptides with 3 to 8 amino acid residues were detected in rat whole body plasma.

Free Research Field

食品機能学、栄養生化学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

世界の死因の第一位である心臓血管疾患とコレステロール(CHOL)代謝は深く関連するため、世界初のCHOL代謝改善ジペプチドFP発見の応用より、新しい食品ペプチドを活用した心臓血管疾患予防戦略創成が可能であり画期的である。また、CHOL代謝改善ペプチド(IIAEK)の標的分子が腸アルカリフォスファターゼであるという研究成果はペプチドのCHOL代謝改善作用の本質的理解に繋がり学術的意義も大きい。

URL: 

Published: 2021-02-19  

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