2022 Fiscal Year Final Research Report
Regional Comparative Study on Rural Industrialization by Brewing Industry and Formation of Japanese Food Culture
Project/Area Number |
17H02553
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
|
Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Research Field |
Economic history
|
Research Institution | Keio University |
Principal Investigator |
Ioku Shigehiko 慶應義塾大学, 文学部(三田), 教授 (60184371)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
橋口 勝利 慶應義塾大学, 経済学部(三田), 教授 (00454596)
谷本 雅之 東京大学, 大学院経済学研究科(経済学部), 教授 (10197535)
落合 功 青山学院大学, 経済学部, 教授 (10309619)
三科 仁伸 下関市立大学, 経済学部, 准教授 (10825152)
中西 聡 慶應義塾大学, 経済学部(三田), 教授 (20251457)
市川 大祐 北海学園大学, 経済学部, 教授 (20364226)
花井 俊介 早稲田大学, 商学学術院, 教授 (70212149)
青木 隆浩 国立歴史民俗博物館, 大学共同利用機関等の部局等, 准教授 (70353373)
前田 廉孝 慶應義塾大学, 文学部(三田), 准教授 (90708398)
|
Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2021-03-31
|
Keywords | 醸造業 / 農村工業 / 和食文化 / 地域比較 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we investigated and researched soy sauce brewers and sake brewers in various parts of Japan, and considered the regional basis of their development and the impact on the local food culture. In the soy sauce brewing industry, we conducted surveys and research at the Nosaka family in Noheji, the Yamasa Shoyu Co., Ltd. in Choshi, and the Takanashi family in Noda (one of the origins of Kikkoman), the Oguri family in Handa, the Kataguchi family in Imizu, the Kikuchi family in Nakatsu, and in the sake brewing industry, we researched the relationship with regional development in Nada, Higashihiroshima, Shimonoseki, and Kurume, and obtained many results. And we also conducted a historical research on the restaurant Suehiro in Handa. Overall, we were able to clarify the high degree of contribution of the brewing industry to the process of modernization of Japan and the magnitude of its impact on the local food culture.
|
Free Research Field |
日本経済史
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
日本の近代化過程においては、在来産業と近代産業の両方が経済発展を推し進めたとされるが、本研究では特に、近代以前から発展を継続した在来産業、特にその中心となった酒造業、醤油醸造業など醸造業の貢献をクローズアップすることができた。 また、これまでの醤油醸造業史研究では関東、近畿など限られた地域を対象としていたが、本研究では東北、北陸、九州など、従来研究未開拓もしくは研究の乏しかった地域も含めて広く各地の業者を取り上げ、その地域的基盤や各地の食文化との関連を考察したことにも意義がある。さらに特に酒造業について、それを通しての今後の地域振興をも視野に入れたことは、本研究の社会的意義に繋がっている。
|