2019 Fiscal Year Final Research Report
Identification of a new mechanism for ketogenesis by ChREBP
Project/Area Number |
17K00850
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Eating habits
|
Research Institution | Gifu University |
Principal Investigator |
Iizuka Katsumi 岐阜大学, 医学部附属病院, 講師 (40431712)
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
武田 純 岐阜大学, 大学院医学系研究科, 非常勤講師 (40270855)
堀川 幸男 岐阜大学, 医学部附属病院, 准教授 (10323370)
|
Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2020-03-31
|
Keywords | ChREBP / ケトン食 / FGF21 / Angptl8 / Angptl3 / 3-OH-butyric acid / PPARα |
Outline of Final Research Achievements |
The glucose-activated transcription factor ChREBP is a transcription factor that is activated by glucose and fructose and mediates de novo lipogenesis. This study elucidated the molecular mechanism of the reduction of ketone synthesis by activation or inhibition of ChREBP. Ketones are a source of energy during fasting, and ketogenic diets are useful as an anti-obesity diet, but they are also life-threatening substances when accumulated in high concentrations. This study is an important finding for the safe use of ketogenic diets.
|
Free Research Field |
糖尿病 栄養生化学 内分泌代謝学
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
糖質を脂質に変えるセンサータンパクであるChREBPは機能が亢進しても逆に低下しても、血液中の脂質であるトリグリセリドやケトンの濃度を低下させることが明らかとなった。両者は長い目で見るとともに空腹時に使われるエネルギーとなるため、ChREBPが摂食時に活性化され、間接的に空腹時のエネルギー調節に関与することを示唆する。またケトン食のような低炭水化物食は脂肪肝につながることが明らかとなった。したがって、間食などをせずに、適量の炭水化物を含む食事を規則正しい時間に摂取することが、血中の糖質脂質濃度調節に重要であると考えられる。
|