2020 Fiscal Year Final Research Report
Biodiversity and the landscape management that are maintained by GIAHS "Traditional tea-grass integrated system"
Project/Area Number |
17K08177
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Environmental agriculture(including landscape science)
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Research Institution | National Agriculture and Food Research Organization |
Principal Investigator |
Kusumoto Yoshinobu 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 西日本農業研究センター, 上級研究員 (30391212)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
稲垣 栄洋 静岡大学, 農学部, 教授 (20426448)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2021-03-31
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Keywords | 生物多様性 / 半自然草地 / 茶草場 / 世界農業遺産 / 管理手法 / 指標種 |
Outline of Final Research Achievements |
In Shizuoka prefecture, Japan, farmers traditionally cover furrows in green-tea fields with grass (mainly Miscanthus sinensis and Pleioblastus chino) in the autumn and winter seasons. The semi natural grasslands from where this grass is collected are called Chagusaba. This fact is interesting because, in Japan, the area covered by semi-natural grassland is decreasing, and some natural plants found in semi-natural grasslands are now endangered. In contrast, Chagusaba provide an important habitat for natural plant species of semi-natural grasslands. In this study, we found that differences in site environment and management methods have a significant impact on biodiversity. Based on our results, we have proposed an ideal way of maintenance and management of Chagusaba in order to preserve its biodiversity for the future. These results were evaluated and adopted as an excellent example of coexistence with nature in elementary school textbook published nationwide.
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Free Research Field |
景観生態学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
「茶草場」は、農業によって維持される生物多様性の豊かな草原(半自然草地)であることから「世界農業遺産」に登録された。この「茶草場」の存在は、申請者らの研究によって最初に報告されたものである。茶草場は農家の草刈り管理によって維持される。茶草場を維持していくためには、農家の草刈り管理が適切に行われることが必要である。しかしながら、茶草場の生物相は地域によって異なり、このような生物相の違いは茶草場全体の生物多様性に少なからず貢献していると考えられる。本研究の結果、茶草場の地域間の多様性の要因が明確されれば、今後の世界農業遺産の適切な管理に対して、重要な示唆を与えるものと期待される
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