2021 Fiscal Year Final Research Report
Study of the effect of novel rare sugars on oral normal bacteria
Project/Area Number |
17K12010
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Research Field |
Social dentistry
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Research Institution | Kagawa University |
Principal Investigator |
Ogawa Takaaki 香川大学, 医学部, 協力研究員 (50325338)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
徳田 雅明 香川大学, 医学部, 寄附講座教員 (10163974)
三宅 実 香川大学, 医学部, 教授 (20239370)
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Project Period (FY) |
2017-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | Dタガトース / Dプシコース / キシリトール / ガム / ミュータンス連鎖球菌 / 歯牙う蝕 / 歯周病 / 口腔内細菌 |
Outline of Final Research Achievements |
Among the novel rare sugars, D-tagatose and D-psicose were tested to verify their action on oral bacteria collected from saliva and dental plaque. D-tagatose showed suppression of the growth and activity of caries causative bacteria such as S. mutans, while D-psicose showed suppression of the growth and activity of periodontal disease-causing bacteria such as P. gingivalis. As an alternative sweetener to xylitol, D-tagatose has been suggested as a "caries prevention sweetener", while D-psicose has been suggested as a "periodontal disease prevention sweetener".
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Free Research Field |
予防歯科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
世界で初めて『希少糖ガム』の口腔内細菌の抑制効果が証明され、キシリトールガムに代わる『噛むだけで虫歯や歯周病が予防できるガム』の誕生である。技術移転可能となり、将来的には製品化し市場に提供できる。その市場シェアは非常に大きく、菓子、製薬会社と共同研究し、臨床試験の拡大もできる。ガムだけにとどまらず、洗口剤、歯磨き剤、飴、健康食品等への添加、製品開発も可能である。 一方、う蝕や歯周疾患は全人類において発生率の高い疾患であり、本実験により、希少糖の口腔内細菌に対する作用が証明され、う蝕や歯周病の発生メカニズムや、希少糖の作用を解明する一助となる。 人類の健康保持、医療費削減にもつながると考えられる。
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