2020 Fiscal Year Final Research Report
Size control of hybridized perovskite quantum dots via Ostwald ripening.
Project/Area Number |
18K04805
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 27010:Transport phenomena and unit operations-related
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Research Institution | Yamagata University |
Principal Investigator |
MASUHARA AKITO 山形大学, 大学院理工学研究科, 教授 (30375167)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
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Keywords | ペロブスカイト / ナノ結晶 / 量子ドット / オストワルド熟成 / サイズ制御 |
Outline of Final Research Achievements |
Regarding the size control of perovskite nanocrystals, which are attracting attention as next-generation light-emitting materials, precise size control cannot be achieved without using organic ligands, which is a problem in organic LEDs. In this research, we have succeeded in precisely controlling the size of perovskite nanocrystals without using organic ligands by actively utilizing Ostwald ripening, which is one of the crystal growth processes.
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Free Research Field |
有機ナノ結晶・粒子
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
ペロブスカイトの結晶化を微小液滴内に閉じ込めることでオストワルド熟成を抑制し、さらに再沈法のプロセスで形成する微小液滴の拡散速度を制御することで、ナノ結晶のサイズ制御を達成した。本達成は、オストワルド熟成によるナノ結晶のサイズ微小化例として学術的意義を有し、作製できるナノ結晶は、表面修飾されていないため、デバイス導入の際には、発光デバイスの高効率化に寄与できる点で社会的意義がある。
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