2020 Fiscal Year Final Research Report
Research on the associations of the food and nutrient intakes characterized Japanese diet with cardiovascular diseases and dementia: longitudinal study.
Project/Area Number |
18K10097
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 58030:Hygiene and public health-related: excluding laboratory approach
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Research Institution | 公益財団法人大阪府保健医療財団大阪がん循環器病予防センター(予防推進部・循環器病予防健診部・健康開発 |
Principal Investigator |
Kiyama Masahiko 公益財団法人大阪府保健医療財団大阪がん循環器病予防センター(予防推進部・循環器病予防健診部・健康開発, その他部局等, その他 (10450925)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
梅澤 光政 獨協医科大学, 医学部, 特任准教授 (00567498)
山岸 良匡 筑波大学, 医学医療系, 教授 (20375504)
丸山 広達 愛媛大学, 農学研究科, 准教授 (20627096)
村木 功 大阪大学, 医学系研究科, 助教 (70731561)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2021-03-31
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Keywords | 日本食 / 循環器疾患 / コホート研究 / 長期縦断疫学研究 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we examined the associations of the food and nutrient intakes characterized Japanese diet with cardiovascular diseases. From literature, we were able to identify the nutrients of different Japanese foods. We found that a higher dietary intake of carbohydrate and cereals were associated with higher risk of cardiovascular diseases. On the other hand, a higher intake of calcium, lignan, milk and dairy products, dried or salted fishes and meats were associated with lower risk of cardiovascular diseases.
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Free Research Field |
公衆衛生学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究では、健康長寿に関連した『日本食』の特徴を見出すことを目的に、日本食を特徴づける栄養素や食品と循環器疾患発症との関連を分析した。現在多くの主たる食事情報の収集法は食物摂取頻度調査法であり、本研究で示した調味料や塩蔵品などについては限定的にしか分析できず、そのような限界を克服できた点で学術的意義は高い。一方で、エビデンスが少ないため今回示した結果が偶然である可能性は否定できず、さらなるエビデンスの集積が必要である。しかしながら、これまで知見が不十分であった日本食を特徴づける食品や栄養素についてその健康効果の一端を示したことは、「日本食」の健康効果面を再考する上でも意義があると考える。
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