2022 Fiscal Year Final Research Report
A Study of the Requirements for Establishing Commural Meals for the Elderly
Project/Area Number |
18K10657
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 58080:Gerontological nursing and community health nursing-related
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Research Institution | Tokyo Health Care University |
Principal Investigator |
Mai Yamanoi 東京医療保健大学, 医療保健学部, 講師 (10538151)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
三輪 律江 横浜市立大学, 国際教養学部(都市学系), 教授 (00397085)
阿部 桃子 東京医療保健大学, 医療保健学部, 教授 (80347195)
谷口 新 横浜市立大学, 都市社会文化研究科, 客員研究員 (40445185)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 共食 / 高齢者 / 社会関係資本 / 地域看護 |
Outline of Final Research Achievements |
The objectives of this study were 1) to understand the actual situation of out-of-home meal sharing among the elderly, and 2) what perspectives are needed in local communities to commercialize communal meal the home for the elderly. Many elderly people eat together outside the home, but the reality is that they mainly eat together outside the home for monetary compensation, which is advantageous in urban areas. Location and accessibility were also confirmed as important when physical context was taken into consideration. On the other hand, since the food tends to be concentrated in familiar places, it is important to balance the effective promotion of publicity, location, and social resources with other components of out-of-home communal eating, such as the spatial environment and communication with people and society.
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Free Research Field |
地域まちづくり
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究の意義は、共食を家庭内と家庭外に分別し、従来より地域に存在しているものの未解明であった家庭外共食に焦点をあて、さらにその要素や構造、地域の社会資源に事業化に至るまで踏み込んで取り組んだことである。これまで子供や母親といった成長過程にある発達段階特有の側面が強調されてきたが、長寿が当たり前となった現在、限られた財源で高齢者も含めた広く持続可能性のある社会を目指すためには、本研究のデータと考察は、今後の施策設計において有意義なものとなる。新型コロナウイルス感染症により関係希薄化が加速している現況もあり、社会資源の配置に着目し具体的に導入する上での基礎資料としての価値が本研究にはあると考える。
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