2022 Fiscal Year Final Research Report
Effect of changes in soymilk components caused by lactic acid fermentation on improving lipid metabolism
Project/Area Number |
18K11061
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
|
Research Institution | Kobe Gakuin University |
Principal Investigator |
|
Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
橋本 堂史 神戸大学, 農学研究科, 准教授 (90362764)
|
Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2023-03-31
|
Keywords | オルニチン / 乳酸発酵 / 脂質代謝 / 肝細胞 / 脂質蓄積 / 中性脂肪合成 / エネルギー代謝 / 脂肪性肝疾患 |
Outline of Final Research Achievements |
The study, at first, indicated that Lactobacillus delbrueckii subsp. delbrueckii TUA4408L-fermented soymilk contained 450-fold ornithine compared with plain soymilk and improved lipid metabolism. To elucidate a mechanism for improving lipid metabolism, the effects of ornithine on lipid accumulation in hepatocytes were investigated using human hepatocarcinoma HepG2 cells. Addition of fatty acid to the culture medium increased lipid accumulation on HepG2 cells. On the other hand, treatment with ornithine suppressed the suppression of triacylglycerol synthesis-related proteins and increased fatty acid β-oxidation-related proteins, resulting in the inhibition of lipid accumulation caused addition of fatty acid. This study also revealed that ornithine suppresses inflammatory damage caused by drugs such as ammonia and thioacetamide in hepatocytes or liver.
|
Free Research Field |
食生活学
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究の学術的意義は、オルニチンの新規生理機能として、オルニチンが肝細胞におけるトリグリセリドの合成に関わる細胞内シグナルを抑制すると共に脂肪酸のエネルギー代謝を促進することを示したことである。つまり肝細胞内の脂肪蓄積をオルニチンが抑制することを明らかにしたことである。このことはオルニチンの摂取が非アルコール性脂肪性肝疾患の初期症状である脂肪肝を抑制する可能性があることを示しており、オルニチン含有飲料として乳酸発酵豆乳が有用であること見出したという点が社会的に意義のあることである。
|