2021 Fiscal Year Final Research Report
Perioperative nutrition rehabilitation program for patients with foregut malignancy
Project/Area Number |
18K11071
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Kyoto University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
錦織 達人 京都大学, 医学研究科, 助教 (50815933)
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Project Period (FY) |
2018-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | サルコペニア / 食道癌 / 胃癌 |
Outline of Final Research Achievements |
Our data of prospective cohort study showed mean oral intake 1 month after upper gastrointestinal surgery was 1200kcal/day and 45% of patients had less than 1000kcal/day. Consequently, mean body weight loss at 1 month after surgery was 8.3% and they also lost 8.5% of their skeletal muscle mass. “Perioperative nutrition support and exercise for preventing skeletal muscle loss in patients with esophageal cancer undergoing esophagectomy; a prospective study.” Was commenced in 2020 and it is still ongoing.
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Free Research Field |
消化器外科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
食道癌や胃癌に対する標準治療は、リンパ節郭清を伴う外科的切除であるが、切除に伴う上部消化管の喪失は、術後の経口摂取量の低下が必発で、患者は体重減少のみならずADL・QOLの悪化に悩まされることが多い。 本研究にて、上部消化管悪性腫瘍手術後の、具体的な摂取カロリーや体組成の変化が明らかとなった。この知見に基づき、術後の骨格筋量減少の抑制を目指した周術期の栄養運動療法による前向き介入研究を実施中である。本研究は、上部消化管悪性腫瘍手術後患者に対する、今後の周術期管理体制の構築に向けた新たなエビデンスとなるものである。
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