• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2023 Fiscal Year Annual Research Report

Relationship between diversification of eating habits and taste receptor functions using birds as models

Research Project

Project/Area Number 18KK0166
Research InstitutionMeiji University

Principal Investigator

石丸 喜朗  明治大学, 農学部, 専任教授 (10451840)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 戸田 安香  明治大学, 農学部, 特任講師 (10802978)
三坂 巧  東京大学, 大学院農学生命科学研究科(農学部), 准教授 (40373196)
Project Period (FY) 2018-10-09 – 2024-03-31
Keywords味覚受容体 / GPCR / 食性 / 鳥類
Outline of Annual Research Achievements

味覚は食物を摂取可能であるかを判断する上で重要な化学感覚である。そのため、味覚は食性に応じて動物ごとに柔軟に変化してきた。当グループは近年、甘味受容体遺伝子が偽遺伝子化していることから糖の味を感知できないとされてきた鳥類の中でも、花の蜜を食するハチドリでは旨味受容体が糖受容体としての機能を新たに獲得していることを明らかにした。一方、ハチドリとは系統的に離れた鳥類の中にも多くの花蜜食及び果実食の鳥類が存在するが、これらの鳥類の旨味受容体がどのような機能を果たしているかは明らかでない。そこで、本研究では様々な系統に属する鳥類を対象に、旨味受容体の塩基配列解析、機能解析、行動実験を行い、花蜜食・果実食とその他の食性の鳥類の間における旨味受容体の機能の違いを検証する。
クローニングが完了した鳥類の旨味受容体について順次、機能解析を実施した。また、糖受容能獲得の分子機構解明のために変異体解析を進めた。祖先型配列の推定を行い、人工合成したDNAをもとに機能解析を実施することで、進化の過程で糖の味受容能がいつ獲得されたかを明らかにした。研究代表者及び分担者が共同研究先を訪問し、今後の展開に関するディスカッションを行うとともに、新たに必要となる実験系について技術指導を受けた。

  • Research Products

    (8 results)

All 2024 2023 Other

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results,  Open Access: 1 results) Presentation (5 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Invited: 4 results) Book (1 results) Remarks (1 results)

  • [Journal Article] A vertebrate-wide catalogue of T1R receptors reveals diversity in taste perception.2024

    • Author(s)
      Nishihara H, Toda Y, Kuramoto T, Kamohara K, Goto A, Hoshino K, Okada S, Kuraku S, Okabe M, Ishimaru Y
    • Journal Title

      Nat Ecol Evol

      Volume: 8 Pages: 111-120

    • DOI

      10.1038/s41559-023-02258-8

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Presentation] T1R2-mediated sweet sensing in a lizard2023

    • Author(s)
      Qiaoyi Liang, Meng-Ching Ko, Nathaniel S.R. Ng, Borja Reh, Jessica G.H. Lee, Atsuko Yamashita, Hidenori Nishihara, Yasuka Toda, Maude W. Baldwi
    • Organizer
      European Chemoreception Research Organization (ECRO)
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 脊椎動物における旨味・甘味の進化史2023

    • Author(s)
      戸田安香
    • Organizer
      藤原ナチュラルヒストリー振興財団 第15回シンポジウム
    • Invited
  • [Presentation] 旨味・甘味感覚と食性2023

    • Author(s)
      戸田安香
    • Organizer
      センサ&IoTコンソーシアムセミナー
    • Invited
  • [Presentation] 食科学でおいしさの起源を解明する2023

    • Author(s)
      戸田安香
    • Organizer
      第13回 科学の甲子園埼玉県大会
    • Invited
  • [Presentation] Evolution of the T1R receptors in vertebrates2023

    • Author(s)
      Yasuka Toda
    • Organizer
      RIKEN BDR Women and Future in Science Seminar
    • Invited
  • [Book] 実験医学2024

    • Author(s)
      戸田安香、石丸喜朗
    • Total Pages
      6
    • Publisher
      羊土社
    • ISBN
      978-4-7581-0411-1
  • [Remarks] 明治大学農学部農芸化学科食品機能化学研究室

    • URL

      https://www.foodfunction.jp/

URL: 

Published: 2024-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi