• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2019 Fiscal Year Annual Research Report

重層化する不確実性へのレジリエンス:水産物サプライチェーン研究の課題と実践

Research Project

Project/Area Number 19H00555
Research InstitutionHitotsubashi University

Principal Investigator

赤嶺 淳  一橋大学, 大学院社会学研究科, 教授 (90336701)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 長津 一史  東洋大学, 社会学部, 教授 (20324676)
濱田 武士  北海学園大学, 経済学部, 教授 (80345404)
福永 真弓  東京大学, 大学院新領域創成科学研究科, 准教授 (70509207)
濱田 信吾  大阪樟蔭女子大学, 学芸学部, 准教授 (00734518)
高橋 五月  法政大学, 人間環境学部, 准教授 (50791084)
大元 鈴子  鳥取大学, 地域学部, 准教授 (70715036)
井頭 昌彦  一橋大学, 大学院社会学研究科, 教授 (70533321)
久保 明教  一橋大学, 大学院社会学研究科, 准教授 (00723868)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2024-03-31
Keywordsseascape / wilderness / resilience / supply chain / capitalism
Outline of Annual Research Achievements

2019年7月に全体ミーティングを開催し、各自の調査研究課題と共同研究としての成果発信(国際学会でのパネル組織・国際的なジャーナルでの特集号の企画)について5年間の方向性を確認するとともに、2019年度の個別研究課題と調査概要について意見交換をおこなった。井頭は各分担者の研究計画やディシプリン、アプローチについて収集した情報をもとに異分野連携の方法論について検討を進めた。濵田信吾は、米国の食と社会研究学会がアラスカ大学アンカレッジ校で開催した年次大会Finding Home in the “Wilderness”: Explorations in Belonging in Circumpolar Food Systemsにおいて、Critical Seafood Studies: Taste and Politics of Wilderness in the North Pacific Seascapesと題したパネルを組織し、福永と赤嶺が口頭発表をおこなった。長津は宮城県気仙沼市内および唐桑半島において、マグロ・北洋サケマスを主とする大型水産物を対象とする水産業構造、外国人を含む漁船員構成、マーケット、サプライチェーンの変化に関する現地調査をおこなった。濵田信吾はスウェーデン北東部を中心に、シュールストレミング工場と郷土資料館の見学と関係者への聞き取り調査のほか、スウェーデン語の郷土資料の収集、そしてさまざまなレストランにてニシンを用いた料理を確認した。大元は食料供給の再地域化(re-localization)の動きがあるが、漁業における小規模・地域化の潮流を調査すべく、米国西海岸におけるスローフィッシュ運動とCSF(community-supported fisheries)ならびに、トロント(カナダ)の小売り向け魚屋(Hooked)に対して聞き取り調査をおこなった。

Current Status of Research Progress
Current Status of Research Progress

2: Research has progressed on the whole more than it was originally planned.

Reason

科研の代表者と分担者とで国際学会においてパネルを組み、海外の研究者と研究交流を果たせたことにより、今後の研究に幅と厚みを附すことができた。そのひとつとして、ヨーロッパで関心が高い「脱成長」(degrowth)の研究に取りくむ人びとと交流できたことは、将来的な学会でのパネル組織をふくめ、今後の研究の方向性を拡大させてくれるものと期待している。研究会においても、井頭が各分担者の研究計画やディシプリン、アプローチについて情報収集をおこない、それをもとに異分野連携の方法論について検討をくわえ、次年度以降に共同研究を深化させていくための手がかりを得た。各自の調査も、あらたな課題を発見するとともに研究ネットワークを開拓し、2020年度以降の下準備を整備することができた。2019年度末に新型コロナウィルスの感染が拡大したことにより、3月に予定していた調査の一部を取りやめざるを得なくなったことは、残念であった。

Strategy for Future Research Activity

ひきつづき国際学会でパネルを組織するとともに国際誌で特集号を組めるよう、可能性を模索している。学会については、新型コロナウィルスの感染拡大により、準備していた脱開発やアジア研究に関する学会が規模を縮小して開催されることとなり、参加を見送ることにした。他方、国際学術雑誌における特集については、香港ベースの国際誌と内諾がとれており、現在、赤嶺をふくむメンバー5名が執筆中である。2020年度は各自のフィールドワークの実施可否については不透明な部分がおおいため、文献調査を中心に理論的かつレビュー研究に注力する予定である。また、オンラインでの研究会を定期的に開催し、情報交換と意見交換を積極的に推進していく予定である。そして、個別の調査研究を統合し、「共同研究」としての成果を醸成していく所存である。

  • Research Products

    (25 results)

All 2020 2019

All Journal Article (9 results) (of which Int'l Joint Research: 1 results,  Peer Reviewed: 9 results,  Open Access: 4 results) Presentation (13 results) (of which Int'l Joint Research: 12 results,  Invited: 3 results) Book (3 results)

  • [Journal Article] ノルウェーにおける沿岸小型捕鯨の歴史と変容ーーミンククジラ肉のサプライチェーンを中心として2020

    • Author(s)
      赤嶺淳
    • Journal Title

      北海道立北方民族博物館紀要

      Volume: 29 Pages: 1-30

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 近代捕鯨のゆくえ──あらたな鯨食文化の創発にむけて2019

    • Author(s)
      赤嶺淳
    • Journal Title

      国立民族学博物館調査報告

      Volume: 149 Pages: 55-82

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 多様性あってこその伝統食ーー戦前期の食生活調査にみる鯨食のゆたかさ2019

    • Author(s)
      赤嶺淳
    • Journal Title

      日本オーラル・ヒストリー研究

      Volume: 15 Pages: 9-25

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] Multiplicities of Japanese Whaling: A Case Study of Baird’s-Beaked- Whaling and its Foodways in Chiba Prefecture, Eastern Japan2019

    • Author(s)
      Akamine Jun
    • Journal Title

      RCC Perspectives: Transformations in Environment and Society

      Volume: 5 Pages: 65-71

    • DOI

      10.5282/rcc/8964

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 北欧ニシン文化と新料理運動の所在2019

    • Author(s)
      濵田信吾
    • Journal Title

      vesta

      Volume: 115 Pages: 54-57

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] 変容する伝承食ーー福井県嶺南地方沿岸部のサバのヘシコナレズシを事例 として2019

    • Author(s)
      濵田信吾
    • Journal Title

      国立民族学博物館研究報告

      Volume: 44(2) Pages: 1-31

    • Peer Reviewed / Open Access
  • [Journal Article] 青森県三内丸山遺跡北の谷Iトレンチ拡張区の魚類構成から復原した漁撈活動2019

    • Author(s)
      小宮孟、Mio Katayama Owens、濵田信吾、羽生淳子
    • Journal Title

      Anthropological Science (Japanese Series)

      Volume: 127(1) Pages: 1-13

    • DOI

      10.1537/asj.181227

    • Peer Reviewed / Int'l Joint Research
  • [Journal Article] 自然と人間の互酬的かかわりとは何かーー遊び仕事からの模索2019

    • Author(s)
      福永真弓
    • Journal Title

      ランドスケープ研究

      Volume: 83(1) Pages: 20-23

    • Peer Reviewed
  • [Journal Article] サステナビリティと正義ーー日常の地平からの素描からの理論化にむけて2019

    • Author(s)
      福永真弓
    • Journal Title

      サステナビリティ研究

      Volume: 9 Pages: 133-149

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] Futuring Salmon: Dreams of Marine Ranching Amidst the Ruins of the Anthropocene2020

    • Author(s)
      Fukunaga Mayumi
    • Organizer
      Center for International and Global Studies, Duke University
    • Invited
  • [Presentation] Diversities of sea cucumber foodways in Asia: Sea cucumbers in Asian history and the contemporary world2019

    • Author(s)
      Akamine Jun
    • Organizer
      Knowledge, Materiality, and Environment in Transpacific Histories of Oceanic Transformation
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Coastal whaling revisited: Whale meat foodways in Japan and Norway2019

    • Author(s)
      Akamine Jun
    • Organizer
      The Annual Meeting and Conference for Association for the Study of Food and Society
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Sensory and texture: How to appreciate whale meat foodways in Japan as a local dish2019

    • Author(s)
      Akamine Jun
    • Organizer
      ICAS (International Convention of Asia Scholars) 11
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Sea cucumbers in Asian history: Call for sustainable use for the future2019

    • Author(s)
      Akamine Jun
    • Organizer
      3rd Int’l Conference on Applied Marine Science & Fisheries Technologies (MSFT) 2019
    • Int'l Joint Research / Invited
  • [Presentation] Cishen and guangshen: Changing sea sucumber foodways in Southeast Asia2019

    • Author(s)
      Akamine Jun
    • Organizer
      2019 International Conference on Chinese Food Culture
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] The status of matsutake production and trade in Japan2019

    • Author(s)
      Akamine Jun
    • Organizer
      IWEMM10 (The 10th International Workshop on Edible Mycorrhizal Mushrooms
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Clupea pallasii: Techno-Herring, Stock Enhancement, and Cultivating Seascape in Hokkaido, Japan2019

    • Author(s)
      Hamada Shingo
    • Organizer
      The 15th International Conference on the History of Science in East Asia
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Localizing Taste: Merroir, Seascape, and Techno-Herring in Hokkaido, Japan2019

    • Author(s)
      Hamada Shingo
    • Organizer
      The Annual Meeting and Conference for Association for the Study of Food and Society
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Political Genealogy of Creolism: The Sea Peoples’ Arts of Coping with the Authorities in Southeast Asian Maritime World2019

    • Author(s)
      Nagatsu Kazufumi
    • Organizer
      The 10th European Association for Southeast Asian Studies (EuroSEAS)
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Aqua culturing the coast in the Anthropocene: Beyond the science-technological imaginary of marine ranching in the ruins2019

    • Author(s)
      Fukunaga Mayumi
    • Organizer
      15th International Conference on the History of Science in East Asia
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Bunake stories: Japanese salmon fishers and the [re]becoming futures of place- and community-based salmon2019

    • Author(s)
      Fukunaga Mayumi
    • Organizer
      The Annual Meeting and Conference for Association for the Study of Food and Society
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Living as the fishers in the city: Unfolding ontology of urban water for co-imagining a livable coast for shrimp2019

    • Author(s)
      Fukunaga Mayumi
    • Organizer
      The International Symposium for Society and Natural Resources and Management
    • Int'l Joint Research
  • [Book] 漁業と国境2020

    • Author(s)
      濱田武士・佐々木貴文
    • Total Pages
      384
    • Publisher
      みすず書房
    • ISBN
      978-4622088707
  • [Book] 「家庭料理」という戦場ーー暮らしはデザインできるか?2020

    • Author(s)
      久保明教
    • Total Pages
      213
    • Publisher
      コトニ社
    • ISBN
      978-4910108018
  • [Book] サケをつくる人びとーー水産増殖と資源再生2019

    • Author(s)
      福永真弓
    • Total Pages
      494
    • Publisher
      東京大学出版会
    • ISBN
      978-4130603225

URL: 

Published: 2021-01-27  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi