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2022 Fiscal Year Final Research Report

The Dynamics of Mercury and Selenium Released by Submarine Volcanic Activity in Kagoshima Bay

Research Project

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Project/Area Number 19H01168
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (A)

Allocation TypeSingle-year Grants
Section一般
Review Section Medium-sized Section 64:Environmental conservation measure and related fields
Research InstitutionKagoshima University

Principal Investigator

Tomiyasu Takashi  鹿児島大学, 理工学域理学系, 教授 (60217552)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 松山 明人  国立水俣病総合研究センター, その他部局等, 室長 (00393463)
児玉谷 仁  鹿児島大学, 理工学域理学系, 准教授 (30434468)
神崎 亮  鹿児島大学, 理工学域理学系, 准教授 (50363320)
小針 統  鹿児島大学, 農水産獣医学域水産学系, 教授 (60336328)
本村 浩之  鹿児島大学, 総合科学域共同学系, 教授 (90433086)
幅野 明正  鹿児島大学, 農水産獣医学域水産学系, 准教授 (60274841)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Keywords水銀 / セレン / 海底火山活動 / プランクトン / 鹿児島湾
Outline of Final Research Achievements

The seawater and plankton sampling in Kagoshima Bay were conducted every 2 months during through the investigation period at bay head area and central area of the Bay; submarine volcano is located at the bottom of the bay head area. Water samples were collected every 20-50 m depth with a CTD-Rosette water sampling system. The collected water samples were used for Hg0, Hg(II), particulate Hg and filtered total Hg. The plankton samples were collected with 0.1 mm plankton net by vertical halting. The collected plankton samples were sieved into >0.5 mm, 0.5 - 0.2 mm, 0.2 - 0.1 mm, < 0.1 mm and were used for analysis of organic Hg, inorganic Hg, total Hg and total Se. Fish samples collected in Kagoshima Bay were also used for Hg and Se measurement.

Free Research Field

環境分析化学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

海水中の水銀濃度とプランクトン中の水銀濃度の季節変動が調和的であること、また、それらが火山周辺では、対照地点の数十倍となることを明らかにした。また、プランクトン中の有機水銀は総水銀の約4割を占めており、火山活動によって放出された水銀が有機化し生態系へ濃縮されることが明らかになった。海底火山活動によって放出された水銀が内湾の生態系に及ぼす影響について、詳細な報告は限られており、本研究成果の学術的な意義は高い。また、水銀の毒性抑制作用を持つことから、セレン濃度は食の安全を評価するための貴重な因子であり、本研究で蓄積されたデータは、今後の研究の発展のための足掛かりとなる成果である。

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Published: 2024-01-30  

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