2023 Fiscal Year Final Research Report
General method for preservation and utilization of natural history collections
Project/Area Number |
19H01366
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 03070:Museology-related
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Research Institution | University of Hyogo |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
高野 温子 兵庫県立大学, 自然・環境科学研究所, 教授 (20344385)
橋本 佳明 兵庫県立大学, 自然・環境科学研究所, 特任教授 (50254454)
石田 惣 地方独立行政法人大阪市博物館機構(大阪市立美術館、大阪市立自然史博物館、大阪市立東洋陶磁美術館、大阪, 大阪市立自然史博物館, 係長 (50435880)
水島 未記 北海道博物館, 研究部, 学芸主幹 (70270585)
真鍋 徹 北九州市立自然史・歴史博物館, 自然史課, 学芸員 (90359472)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | 自然史博物館 / 保存科学 / デジタルアーカイブ / アウトリーチ / 移動博物館 / 標本作成と活用 / 博物館資料論 / 博物館展示論 |
Outline of Final Research Achievements |
In order to systematically organize museology specializing in the field of natural history, we have focused on outreach, close-up and hands-on display of specimens, construction of storage facilities, high-resolution digitization of specimens, automatic reading and species identification using AI, acquisition and output of 3D data, fumigation using natural materials, etc., which have not been sufficiently tackled in the past. These were systematically organized and compiled into a textbook (to be published by the fall of 2024). A web page corresponding to this textbook was created and maintained for use in museum curatorial courses in the science field. In addition, a funding scheme was established for the development of comprehensive pest and weed control techniques for civil engineering works, countermeasures against invasive alien species, and pests and weeds, utilizing the museum's conservation science technology.
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Free Research Field |
生態学、博物館学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
博物館学芸員課程において、自然史系分野に特化した学術や技術の体系化を行い、実証的な研究や実践成果を取り入れて、教科書としてとりまとめた。取り扱う分野は、デジタル技術や保存科学、ゲノム分析などの最新科学分野とも深く関連する。博物館学芸員になりたい人だけでなく、学際的に博物館を利用し、関わる多くの人に最新の知見を提供するものである。
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