2021 Fiscal Year Final Research Report
Comprehensive analysis of fruit taste and aroma regulator genes using fig genetic resources and its expansion to the science of taste
Project/Area Number |
19H02952
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 39030:Horticultural science-related
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Research Institution | Fukuoka Agricultural and Forestry Research Center |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
田代 康介 九州大学, 農学研究院, 准教授 (00192170)
佐藤 大 公益財団法人かずさDNA研究所, ゲノム事業推進部, 特任研究員 (30454052)
白澤 健太 公益財団法人かずさDNA研究所, 先端研究開発部, 主任研究員 (60527026)
矢部 志央理 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 作物研究部門, 主任研究員 (60767771)
林 武司 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 次世代作物開発研究センター, ユニット長 (70370674)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 果実 / 味 / 香り / おいしさ / 食味科学 / 統合オミクス |
Outline of Final Research Achievements |
The aim of this study is to elucidate the overall molecular regulatory basis for controlling fruit flavor and deliciousness. We collected omics information on "taste" and "aroma" of fig fruits, which have diverse eating characteristics, and conducted genetic analysis and cross-sectional omics analysis using the omics information. Finally, we were able to construct an information infrastructure that can estimate the relationship between taste-related components (elements) and genetic factors by integrating the analysis and evaluation results of each omics layer starting from the genomic information. This information infrastructure will be useful for controlling quality and taste traits of fig fruits and for fig breeding, as well as for advancing our understanding of the quality and taste control mechanisms common to fruit species.
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Free Research Field |
園芸科学、遺伝子工学、果樹育種
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
米国等では消費者の満足度や評価を製品(農産物)開発にフィードバックさせる循環サイクルを想定する消費者発信型育種システムの概念が知られているが、本システムの運用では「味」「香り」等の食味を構成する要素の制御系の理解が鍵となる。本研究は多様な食味特徴を有するイチジク果実を対象に「味」と「香り」に関する各種オミクス情報を参照して食味の総合的な解明を試みると同時に、ヒトの化学感覚の全般を考慮した高度な食味デザイン育種の可能性を提示するものであり、イチジク果実あるいは果実類の食味制御に関わる包括的な情報体系としての価値は大きいと考えられる。
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