2022 Fiscal Year Final Research Report
Elucidation of molecular basis of the onset of taste disorder based on pharmaco-genomics
Project/Area Number |
19H03818
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (B)
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Allocation Type | Single-year Grants |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 57010:Oral biological science-related
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Research Institution | Kyushu University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
實松 敬介 九州大学, 歯学研究院, 講師 (70567502)
高井 信吾 九州大学, 歯学研究院, 助教 (30760475)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 味覚 / 味覚障害 / オルガノイド / 味覚障害発症薬剤 |
Outline of Final Research Achievements |
Taste disorders present with symptoms such as "no taste, always bitter," and significantly reduces not only quality of life but also nutritional status. However, its pathogenesis is largely unknown. The purpose of this study was to elucidate the molecular basis of taste disorders through the use of pharmacological action of various drugs. In this study, we developed mouse models with taste disorder induced by administration of anticancer drugs, osteoporosis drug bisphosphonate, antiarrhythmic drug flecainide and antipyretic analgesic diclofenac. Using molecular biological, neurological and behavioral analyses, and taste bud organoid technology, we clarified the molecular mechanism of the onset of each taste disorders. These results would be expected to lead to the development of novel preventive and therapeutic methods for taste disorders.
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Free Research Field |
口腔生理
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
これまでに味覚障害の発生機序については以下の3つが考えられている。(1) 唾液分泌低下による味物質の運搬障害、(2)味蕾形成不全による味覚受容障害、(3)神経障害や脳梗塞などによる神経伝達障害。このように原因として考えられているのは器質レベルの変化だけであり、その原因となる分子レベルの変化については全く不明であった。このため、治療に関しては対処療法として服用薬剤の変更や亜鉛投与等しかなく、病因に対する適切な診断法と治療法がほとんど確立されていなかった。本研究により、味覚障害発症の分子基盤が明らかになったことにより、これまで無かった味覚障害の予防と治療法の開発が期待される。
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