• Search Research Projects
  • Search Researchers
  • How to Use
  1. Back to project page

2022 Fiscal Year Annual Research Report

女性労働者の食事環境構築に向けた昼食環境整備に関する研究

Research Project

Project/Area Number 19K02304
Research InstitutionKinjo Gakuin University

Principal Investigator

丸山 智美  金城学院大学, 生活環境学部, 教授 (50410600)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Keywords女性 / 勤労者 / 労働者 / 昼食環境 / 食事管理
Outline of Annual Research Achievements

本研究では、2つの事業所を対象に、これら事業所においてフルタイムで勤務する事務系労働者(年齢24~64歳)98人に調査票を配布した。56人から回答があり(回収率57%)、最終的に女性30人に、食事・栄養管理された昼食弁と毎日一項目を学ぶ食育リーフレットを用いて、昼食環境を勤務日100日間にわたり整えた。
最終年度には、成果を国際学会等で公表した他、コントラクトフードサービス企業と共同で環境整備に関する人的資源への効果があったことを公表した。主な成果は以下の通りである。
調査対象者である女性労働者30人の行動段階は、行動調査の結果から、減塩、野菜摂取など10項目で食生活習慣をTrans Theoritical Modelのレベルにあてはめ非実行群と実行群に分類した。すべての項目で非実行群が7割を超えていた。昼食環境整備前後を比較すると、年齢以外の属性に差はなかった。摂取エネルギーおよび摂取栄養素には有意差はなかった。実行群では昼食環境整備後において、食品群摂取量について漬物摂取量が有意に低く、食事の意識が変化したと回答した割合が有意に高く、食行動について食塩を控えるようにした、食物繊維および野菜を摂取するようにしたと回答した割合が有意に高かった。
また、本研究の成果をもとに、社会に還元するための講演会等を複数回実施した。対象者は、フルタイムで事務職として勤務する女性や学校に勤務する教員等で、勤労女性がかかえる食環境の課題を共有し、その改善策について意見交換を行った。

  • Research Products

    (7 results)

All 2022

All Journal Article (1 results) (of which Peer Reviewed: 1 results) Presentation (6 results) (of which Int'l Joint Research: 4 results)

  • [Journal Article] Research on improving the lunch environment for female workers2022

    • Author(s)
      Maruyama Satomi
    • Journal Title

      Impact

      Volume: 1 Pages: 12-13

    • DOI

      10.21820/23987073.2022.5.12

    • Peer Reviewed
  • [Presentation] 事業所給食の人気主菜メニューの事業所業種による違い2022

    • Author(s)
      木村幸子、阪井工真、丸山智美
    • Organizer
      第 22 回家政学関連院生・学生研究発表会
  • [Presentation] Dietary education for elementary school students had the effect of reducing the amount of leftover lunch2022

    • Author(s)
      Maruyama Satomi, Mizuno Yoko
    • Organizer
      8th Asian Congress of Dietetics
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Issues in eating habits of perimenopausal Japanese women who are caring for family members2022

    • Author(s)
      Maruyama Satomi, Morita Ichizo, Hosoi Nobuyuki
    • Organizer
      IFHE World Congress 2022
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] 女子中学生の学校販売昼食弁当に関する研究-副菜の食塩相当量の検討-2022

    • Author(s)
      堀西恵理子、大島志織、丸山智美
    • Organizer
      第69回日本栄養改善学会学術総会
  • [Presentation] Salt Intake Reduction Behavior and Dietary Intake of Japanese Female Workers with a Junior College Degree or Higher Education2022

    • Author(s)
      Maruyama Satomi, Morita Ichizo, Hosoi Nobuyuki
    • Organizer
      18h World Congress on Menopause
    • Int'l Joint Research
  • [Presentation] Effect of dietary education on Japanese workers for 3 weeks using Table top memo2022

    • Author(s)
      Maruyama Satomi, Morita Ichizo
    • Organizer
      22th International Congress of Nutrition
    • Int'l Joint Research

URL: 

Published: 2023-12-25  

Information User Guide FAQ News Terms of Use Attribution of KAKENHI

Powered by NII kakenhi