2022 Fiscal Year Final Research Report
Exploration and evaluation of anti-stress effects of food materials on the intestinal environment
Project/Area Number |
19K02357
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 08030:Family and consumer sciences, and culture and living-related
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Research Institution | Saga University |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
松原 主典 広島大学, 人間社会科学研究科(教), 教授 (90254565)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | ストレス / 腸機能 / 脳機能 / ローズマリー |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we analyzed food materials for their anti-stress effects on the intestinal environment and explored their effects on brain function. We found that rosemary(Rosmarinus officinalis L.) intake prevented weight loss during the early stages of stress and affected intestinal environmental factors in restrained mice. Rosemary intake was found to decrease the immobility time in the forced-swimming test and activation of microglia in the brain. These results suggest that rosemary might serve as an anti-stress food material, with beneficial effects on both intestinal and brain functions.
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Free Research Field |
食物学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
近年、腸と脳機能が互いに影響し合う「脳腸相関」の関係性が明らかになっており、腸機能を維持することは、脳機能の健全化に寄与し、さらには全身の健康にも有効な可能性がある。本研究では、食品素材のストレス軽減効果を腸という一つの器官に限定せずに、脳腸相関に注目し脳機能への効果も検証したことに学術的意義がある。また、ストレス社会といわれる現代において、ストレスへの対処を日々の食事からも考える必要がある。本研究により、ローズマリーをストレス軽減効果を示す食品素材として見出した点に社会的意義がある。
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