2022 Fiscal Year Final Research Report
Development of sensory based food education for 2yrs. children in Japan.
Project/Area Number |
19K02668
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 09030:Childhood and nursery/pre-school education-related
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Research Institution | Department of Clinical Research, National Hospital Organization Kyoto Medical Center |
Principal Investigator |
KAWAGUCHI YAEKO 独立行政法人国立病院機構(京都医療センター臨床研究センター), 臨床研究企画運営部, 研究員 (10727605)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
坂根 直樹 独立行政法人国立病院機構(京都医療センター臨床研究センター), 臨床研究企画運営部, 研究室長 (40335443)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | サペレメソッド / 五感体験 / 保育の質 / 食育 / 2歳児 / 乳児 |
Outline of Final Research Achievements |
We implemented a food education program 149 times for two-year-old classes at nursery schools, etc. The developed a food education program with using five senses consist of six sessions annually with 30 minutes per sessions has been improved based on reflection with teachers such as nursery teachers who were in charge and impressions collected at a later date. Almost all 2-year-olds enjoyed participating in this food education program, 96% of nursery teachers said they would recommend it to other nursery teachers (kindergarten), and 99% of parents said that they would like to continue the program.
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Free Research Field |
食育
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
保育現場にあって2歳児からの食育プログラム例は限られており、実践園の保育関係者からは、「2歳でもできる、2歳からできる」活動として歓迎された。子どもが食を教材として五感を使う活動は、幼少期の食べる力を育てる観点のみならず、あらゆる「学び」に向けた内発的動機付けにつながることから、非認知能力やコミュニケーション能力などにも寄与することが示唆され、今後の研究の広がりが期待される。本研究で得られたノウハウや知見は書籍や動画を使った情報発信により社会に還元されている。
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