2021 Fiscal Year Final Research Report
Identification of beta-glucuronidase inhibitors in boiled radish and elucidation of their formation mechanism.
Project/Area Number |
19K05861
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Utsunomiya University |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | ダイコン / β-グルクロニダーゼ |
Outline of Final Research Achievements |
Inhibition of β-glucuronidase (β-GUD) produced by intestinal microbiota is expected to inhibit colon cancer. In this study, I have investigated the β-GUD inhibitory activity components in boiled radish. As a result, I confirmed that the inhibitory activity is expressed by heating the radish, proceeded to separate the active components from the methanol extract of boiled radish, and finally isolated one of the newly generated active components by reversed-phase HPLC. Although the structure could not be identified, it was suggested that the active ingredient was a dimer of hydroxycinnamic acids formed by heat treatment.
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Free Research Field |
食品科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は、ダイコンを茹でることで、生ダイコン中には存在していなかった、大腸がん抑制が期待される成分が生成されることを明らかにしたものである。野菜の摂取の重要性は広く認識されているが、加熱処理により栄養成分が減少してしまう側面が強調されてしまい、加熱処理の有用性については嵩の減少、食感や消化性の向上を除いてはあまり認識されていない。今回、重量野菜として敬遠されがちなダイコンを加熱することで新たな機能性を見出したことで、ダイコンを再評価することができるとともに、栃木県の伝統食品であるしもつかれに新たな価値を付与し食文化維持にも貢献できるものと考えれらる。
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