2021 Fiscal Year Final Research Report
Immunosuppressive function of unsaturated fatty acid produced by lactic acid bacteria.
Project/Area Number |
19K05884
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Osaka University (2021) Tokyo University of Science (2019-2020) |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 乳酸菌 / 不飽和脂肪酸 / 免疫抑制 / 自己免疫疾患 / 樹状細胞 / T細胞 |
Outline of Final Research Achievements |
Lactic acid bacteria living in the gut saturate diet-derived polyunsaturated fatty acids through a unique pathway. In this study, we found that enone fatty acids, one of the intermediates of PUFA metabolism by lactic acid bacteria, possess immunosuppressive effects in vitro experiments. In addition, we also demonstrated that intake of enone fatty acids suppressed the onset of autoimmune diseases, suggesting that enone fatty acids exert immunosuppressive properties in vivo.
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Free Research Field |
食品免疫学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
生活習慣病予防の観点から脂質の摂取は極力控える方が良いとされてきたが、最近の研究の進展により、脂質の中にも「良い脂質」と「悪い脂質」があることが報告されてきており、一概に忌避すべきものではないとの見方が広がっている。本研究が示したように、不飽和脂肪酸の乳酸菌代謝物には免疫疾患を予防する効果があることから、脂質の摂取とともに乳酸菌を摂取することで「より良い脂質」が腸内で生成されることが明らかとなり、食生活に新たな概念をもたらす研究成果となった。
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