2021 Fiscal Year Final Research Report
Effects of dietary ergothionein consumption on physiological pH of fish muscle
Project/Area Number |
19K06235
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 40040:Aquatic life science-related
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Research Institution | Tokyo University of Marine Science and Technology |
Principal Investigator |
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
石川 雄樹 東京海洋大学, 学術研究院, 博士研究員 (50638004)
長阪 玲子 東京海洋大学, 学術研究院, 准教授 (90444132)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | エルゴチオネイン / エルゴチオネイン輸送体タンパク質 / ニジマス / ギンザケ / マスノスケ / pH / 死後硬直 / 抗酸化 |
Outline of Final Research Achievements |
The remarkable redox potential of ergothioneine (ET) is effective in preventing oxidation. Demand for food is increasing, but post-harvest deterioration due to oxidation and discoloration of food leads to significant deterioration in quality and supply. This study achieved the first identification of ET transporter proteins (ETTs) in edible salmon fish species. Expression of the ETT gene in the intestine, liver, blood cells, and muscle indicates uptake of ET from the diet and accumulation in the muscle. We identified the ETT of edible fish species and further elucidated its transcriptional regulation via dietary ET. In addition, the expression of the putative ETT gene suggests the potential for ME supplementation in salmonid culture as a strategy to prevent quality degradation related to lipid oxidation and meat discoloration during storage.
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Free Research Field |
食品栄養化学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
1)食用魚種におけるETTの最初の同定を示しています。ニジマスはETTを持っており、ETの取り込みを仲介します。腸、肝臓、血球、筋肉でのETT遺伝子の発現は、食事からのETの取り込みを示し、筋肉への蓄積を示している。食用魚種のETTを特定し、食餌性ETを介してその転写調節を解明した最初の知見である。2)数種サケか魚類における推定ETT遺伝子の発現は、貯蔵中の脂質の酸化と肉の変色に関する品質の低下を防ぐ戦略としてサケ養殖におけるME補給の可能性を示唆している。3)ESHを含む飼料を介してESHを組織に蓄積し死後硬直の遅延に関与することを,ニジマスを用いて初めて明らかにした。
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