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2021 Fiscal Year Final Research Report

Development of colorectal cancer prevention methods by modifying the intestinal environment

Research Project

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Project/Area Number 19K08421
Research Category

Grant-in-Aid for Scientific Research (C)

Allocation TypeMulti-year Fund
Section一般
Review Section Basic Section 53010:Gastroenterology-related
Research InstitutionKobe University

Principal Investigator

Ooi Makoto  神戸大学, 医学研究科, 助教 (70448174)

Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) 星 奈美子  神戸大学, 医学部附属病院, 講師 (40645214)
Project Period (FY) 2019-04-01 – 2022-03-31
Keywords腸内環境
Outline of Final Research Achievements

It is believed that diet and intestinal bacteria influence the development of colorectal cancer. We hypothesized that if the mechanism could be elucidated, it would be possible to prevent colorectal cancer by changing the intestinal environment through diet and other means. In this study, using ApcMin/+ mice as a tumor model, we investigated its involvement in tumorigenesis by using amino acid-restricted diet, amino acid transporter-deficient mice, and mice deficient in GPR43, a short-chain fatty acid receptor. The results showed that GPR43-deficient mice have increased tumors, while LAT1-deficient mice have decreased tumors. We also confirmed that restricting specific branched-chain amino acids also reduced tumors.

Free Research Field

消化器内科

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

食生活が健康に大きな影響を及ぼすことは明白であり、大腸癌は赤肉や加工肉の摂取増加がリスク因子であると長らく知られていながら、実際の食生活への知識の還元は十分になされていない。しかし、本研究の成果から、腸内環境に存在する短鎖脂肪酸などの栄養素や、摂取するアミノ酸を操作することにより、腸管の腫瘍形成や腫瘍成長に影響を及ぼすことに科学的根拠を加えることができたと考える。 禁煙による肺癌リスクの低下や減塩による脳出血の回避などの成功例を見据え、本研究をさらに追及することにより、大腸癌の日常生活からのリスク回避が現実的なものとなれば、社会的意義はさらに広がると思われる。

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Published: 2023-01-30  

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