2021 Fiscal Year Final Research Report
Study on tolerance by tolerant dose and continuous intake of 1 BS -18, wheat without omega -5 gliadin
Project/Area Number |
19K08791
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 53050:Dermatology-related
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Research Institution | Shimane University |
Principal Investigator |
Chinuki Yuko 島根大学, 学術研究院医学・看護学系, 准教授 (00294380)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 食物アレルギー / 免疫寛容療法 / 耐性獲得 |
Outline of Final Research Achievements |
We successfully performed Step 1 of ascertaining the availability of omega -5 gliadin-deficient 1BS -18 wheat bread in 15 of 16 subjects. We had these 15 patients take the maintenance dose continuously for 3 months (Step 2). We were able to implement Step 2 with 14 subjects. At the end of Step 2, the activation rate of basophils by the addition of 1 μg/mL of ω -5 gliadin was improved in 6 of 14 subjects, unchanged in 3, and worsened in 5. At 6 months after the end of Step 2, 6 of 14 subjects showed improvement, 4 showed no change, and 4 showed worsening. These results suggest that it is difficult to acquire tolerance to ω -5 gliadin-type adult wheat allergy by continuous intake of 1 BS -18 wheat bread for at least 3 months.
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Free Research Field |
食物アレルギー
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
今回の研究により、3カ月間の免疫寛容療法によって、成人発症ω-5グリアジン型小麦アレルギー患者に耐性を獲得させることは困難と考えられた。また、免疫寛容療法後にω-5グリアジン添加による好塩基球活性化率が低下した症例においても、ω-5グリアジン特異的IgG4の上昇は認められず、成人食物アレルギーにおいて、食物抗原特異的IgG4測定による耐性獲得の予測は困難と考えられた。 今後は、成人発症食物アレルギーの新たな治療法を検討する必要があることが判明した。また、食物抗原特異的IgG4測定による耐性獲得の予測は困難と考えられることから、新たな耐性獲得の予測因子を検討する必要性があることが判明した。
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