2021 Fiscal Year Final Research Report
Preventive effect of isoflavone on the tendency towards high-fat diet in ovariectomized mice: a menopausal model for women
Project/Area Number |
19K09789
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 56040:Obstetrics and gynecology-related
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Research Institution | Tokyo Health Care University |
Principal Investigator |
Koda Tomoko 東京医療保健大学, 看護学部, 准教授 (30391098)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 閉経 / 高脂肪食 / 大豆 / イソフラボン / 生活習慣病 |
Outline of Final Research Achievements |
The hyper-palatable foods activate our brain reward neurocircuitry and create a highly rewarding experience; these foods disable us to stop eating even when we feel full. We showed that the ovariectomized mice eating high-fat diet are prone to high-fat diet using behavior test. Genistein is the major isoflavone in soybeans and its estrogenic activities have been reported in many articles. We aimed to examine the effects of genistein combined polysaccharide, a novel aglycone isoflavone-rich extract, on high-fat diet tendency in experimental menopausal mice as a women model using conditioned place preference test. Our results suggest that there may be a tendency towards an increased fat-diet in menopausal woman and genistein combined polysaccharide may prevent the tendency by reducing dopamine receptor expression.
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Free Research Field |
食品成分の機能性
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
閉経後の女性は、肥満などの生活習慣病の発症リスクが高まる。これは、脂肪摂取量の増加により摂食欲求が亢進していることが関連していると考えられるため、動物モデルで検証した。その結果、閉経モデルマウスが高脂肪食を長期間摂食すると、高脂肪食への嗜好性が高まり、大豆イソフラボンがこの傾向を抑えることが示唆された。神経機能の変化として、ドーパミン受容体の発現量がかかわっていることが分かった。さらに詳細に検討する必要があるが、本研究の結果により、閉経後の女性の生活習慣病の発症リスクを抑えるための効果的な食生活の見直しが可能となる。
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