2023 Fiscal Year Final Research Report
Development of a type-specific dietary guidance program for the prevention and improvement of lifestyle-related diseases in patients with mental illness.
Project/Area Number |
19K10934
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 58060:Clinical nursing-related
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Research Institution | Koriyama Women's University |
Principal Investigator |
OKABE SATOKO 郡山女子大学, 家政学部, 教授 (10551129)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
後藤 あや 福島県立医科大学, 公私立大学の部局等, 特任教授 (00347212)
橋本 杏菜 郡山女子大学, 家政学部, 助手 (10817985)
根本 絢香 郡山女子大学, 家政学部, 助手 (10839195)
伊藤 慎也 北里大学, 看護学部, 講師 (30736707)
高橋 徹 金沢学院大学, 人間健康学部, 教授 (80324292)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | 摂食尺度 / ヘルスリテラシー / 精神科 / リーフレット / 栄養指導 |
Outline of Final Research Achievements |
The whole period is outlined as follows: 1) The Japanese version of the existing psychological eating scale, the Dutch Eating Behaviour Questionnaire (DEBQ), was developed for healthy subjects, and the paper showed that the factor structure may be different between healthy controls and patients with mental illness. (2) The factors needed for the new psychological eating scale were extracted by clinical psychologists, dieticians and others. (3) Leaflets were the necessary tools for actual dietary counselling, and an environment was created in which everyone could use the materials. In addition, the process of carrying out this study brought together students who would become dietitians and members of the Council of Psychiatric Dietitians, and a new collaboration was created through the advice of senior psychiatric dietitians on the leaflets developed by the students.
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Free Research Field |
栄養教育
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
精神科患者は肥満になりやすい傾向にあり、肥満は生活習慣病を誘発する要因であるため精神科患者の肥満予防は主な課題である。本研究は肥満になりやすい摂食傾向を判定するツールづくりを推進した。既存の心理的摂食尺度の応用により、肥満と関係する心理的要因には外からの刺激によって食べたくなるといった外発的摂食要因が影響している可能性を見出した。同時に既存の尺度を健常者と比べることで患者との因子構造の違いを発見した。患者の認知には健常者と違いがあり、情動のうち、否定的な情動が外発的摂食刺激となることが示唆された。本研究活動が患者理解を深め、精神科の栄養指導における生活習慣病の改善に貢献するものと期待する。
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