2021 Fiscal Year Final Research Report
Study on the relationship between ascorbic acid intake and iron-deficiency induced bone loss
Project/Area Number |
19K11701
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Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Tokyo University of Agriculture |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 鉄欠乏 / 骨密度 / アスコルビン酸 / ODSラット |
Outline of Final Research Achievements |
The purpose of this study was to clarify the relationship between ascorbic acid intake and iron-deficiency induced bone loss in osteogenic disorder Shionogi (ODS) rats. Similar to the experiments using Wistar rats, dietary iron deficiency decreased bone mineral density (BMD) in ODS rats. Furthermore, iron deficiency decreased BMD in ODS rats fed the low ascorbic acid diet. These results suggested that iron deficiency affects bone metabolism regardless of the ability to synthesize ascorbic acid in rats.
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Free Research Field |
栄養生理学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
超高齢化社会における骨の健康はQOLの観点から重要な問題である。鉄欠乏は貧血のみならず、生体内の様々な代謝に影響を及ぼす可能性があり、骨の健康も考えるとその関連について検討することは重要である。ラットはアスコルビン酸を合成することができるためヒトと異なるが、本研究の結果からは、アスコルビン酸の合成能の有無による鉄欠乏の影響の差異は認められなかった。したがって、ヒトにおいても鉄欠乏の予防をすることが骨の健康を維持する一つの要因である可能性が考えられた。
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