2022 Fiscal Year Final Research Report
The proposal of Qunolinic acid induced chronic kidney disease (CKD) model and the search of bioactive compounds with preventive effect in CKD
Project/Area Number |
19K11706
|
Research Category |
Grant-in-Aid for Scientific Research (C)
|
Allocation Type | Multi-year Fund |
Section | 一般 |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
|
Research Institution | Notre Dame Seishin University |
Principal Investigator |
|
Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
|
Keywords | 慢性腎臓病 / 腎線維化 / キノリン酸 / トリプトファン / ポリフェノール / オレウロペイン / ヒドロキシチロソール / コーヒー酸 |
Outline of Final Research Achievements |
In this study, we first used QPRT knockout mice to elucidate the molecular mechanisms of quinolinic acid-accumulating renal fibrosis. We found that NMDA receptors were affected at 14 weeks of age, and even RAGE was affected at 60 weeks of age. Analysis using a cultured cell model also showed that renal interstitial fibrosis caused by quinolinic acid accumulation is not a "direct" effect of quinolinic acid, but an "indirect" effect via Tgfβ. Then, using the cultured cell model, they searched for functional food ingredients that protect the kidney, and found that oleuropein, hydroxytyrosol, chlorogenic acid, and coffeic acid may be effective in preventing and improving renal fibrosis.
|
Free Research Field |
栄養生化学
|
Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究は、トリプトファン代謝産物であるキノリン酸が、慢性腎臓病の共通の合併症である腎線維化のトリガーとなる分子となることを示すことができた。また、その分子メカニズムの一端を明らかにすることができたことは、慢性腎臓病の発症メカニズムの解明につながるものと考える。また、腎線維化を予防・改善する機能性食品成分を探索した結果。オリーブ葉やコーヒー、ブドウなどのポリフェノールが候補分枝となることを示すことができた。本研究の成果は、慢性腎臓病発症の新しいメカニズムを明らかにするだけでなく、発症を食品で予防・改善する可能性を示すことができ、医学的、栄養学的、食品機能学的に重要な知見が得ることができた。
|