2022 Fiscal Year Final Research Report
Effects of royal jelly-derived peptide compounds on anaphylaxis
Project/Area Number |
19K15773
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Iryo Sosei University |
Principal Investigator |
Sato Akira 医療創生大学, 薬学部, 准教授 (20458235)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | ペプチド / 10-ヒドロキシ-2-デセン酸 / ローヤルゼリー / アナフィラキシー / 体温低下 / アルデヒド / 血小板活性化因子 |
Outline of Final Research Achievements |
Platelet-activating factor (PAF) is a key lipid mediator in anaphylaxis, and inhibition of its activity can prevent fatal symptoms. In this study, both royal jelly-derived compounds, royalisin-related biotinylated peptide and the fatty acid 10-hydroxy-2-decenoic acid (10-HDA) inhibited the activity of PAF and anaphylactic hypothermia, in vivo. Oral intake of 10-HDA also inhibited hypothermia. Furthermore, it was suggested that intermediate metabolites (aldehydes) of 10-HDA may significantly inhibit hypothermia caused by anaphylaxis.
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Free Research Field |
食品化学、衛生薬学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
本研究により、ローヤルゼリー由来のペプチドや脂肪酸がアナフィラキシーによる体温低下を有意に抑制することが動物試験により明らかとなった。もしこれら化合物がアナフィラキシーの予防・治療薬として実用化された場合、既存薬と併せて用いることで治療効果のさらなる向上や患者の死亡率低下などにつながることが期待される。さらに、本化合物を健康食品や化粧品などへ利用することによるアナフィラキシー発症予防効果が期待できると考えられる。以上より、本研究成果による社会的波及効果、意義は極めて高いと考える。
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