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2022 Fiscal Year Final Research Report

The establishment of a method for measuring advanced glycation end products (AGEs) in Caenorhabditis elegans

Research Project

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Project/Area Number 19K15788
Research Category

Grant-in-Aid for Early-Career Scientists

Allocation TypeMulti-year Fund
Review Section Basic Section 38050:Food sciences-related
Research InstitutionUniversity of Hyogo (2021-2022)
Nara Women's University (2019-2020)

Principal Investigator

Komura Tomomi  兵庫県立大学, 環境人間学部, 助教 (10736515)

Project Period (FY) 2019-04-01 – 2023-03-31
Keywords線虫 / C. elegans / AGEs / 最終糖化産物 / 乳酸菌 / 抗老化
Outline of Final Research Achievements

It has been reported in recent years that the advanced glycation products (AGEs) produced by glycation stress are involved in physiological aging and age-related diseases, but an in vivo assay system to evaluate AGEs inhibitors has not yet been established. In this study, we have developed an indirect and simple method to detect AGEs using Caenorhabditis elegans, a kind of model organism. Using this method, we also investigated to search for substances that inhibit AGEs, and found that detection signals could be suppressed in Caenorhabditis elegans fed with Lactococcus cremoris subsp. cremoris, a type of lactic acid bacteria.

Free Research Field

食品微生物学

Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements

糖化は糖尿病や老化だけでなく、癌、動脈硬化、骨粗鬆症、認知症、皮膚のしみなどあらゆる老化現象と関わる重要な生体反応であることが示唆されている。老化に伴い生体内で糖化反応が促進しAGEsが蓄積することから、AGEsを抑制する食品因子の探索が盛んである。本研究にて開発した手法を用いることで、生体内のAGEsを間接的に検出することができる。また一度に複数のAGEs抑制候補物質における効果を探索することも可能であり、ハイスループットなスクリーニングとしても活用できる。今後、本手法を用いることで生体内AGEsを、より深く追究し、将来的にはヒトへの応用へと進める前段階の手法として意義がある。

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Published: 2024-01-30  

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