2021 Fiscal Year Final Research Report
Anti-inflammatory effect and mechanisms of action of synephrine contained in kawachi-bankan peel
Project/Area Number |
19K15790
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 38050:Food sciences-related
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Research Institution | Ehime University |
Principal Investigator |
Ishida Momoko 愛媛大学, 農学研究科, 助教 (20800634)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2022-03-31
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Keywords | 河内晩柑 / シネフリン / マクロファージ / 抗炎症効果 / RAW264.7細胞 / 炎症性サイトカイン |
Outline of Final Research Achievements |
In vitro experiments, we elucidated the anti-inflammatory effects and the underlying mechanisms of action of aqueous extract from kawachi-bankan peel and p-synephrine on macrophages. In particular, the anti-inflammatory effect of p-synephrine on macrophages is mediated by β-adrenergic receptors. In vivo experiments using systemic inflammatory response syndrome (SIRS) and dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis model mice indicate that the aqueous extract from kawachi-bankan peel and p-synephrine exert anti-inflammatory effect in vivo.
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Free Research Field |
食品機能学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
柑橘果皮に含まれる機能性成分の機能性食品への応用は、ノビレチンやオーラプテンなどの脂溶性成分に偏っており、水溶性成分の機能性についての研究報告や活用例は極めて少ない。本研究により、河内晩柑果皮水溶性抽出物および果皮成分p-シネフリンの新規機能として、マクロファージに対する抗炎症効果が明らかになったことで、河内晩柑を含め、柑橘果皮の保健機能を基にした機能性食品の開発が飛躍的に活発化すると期待できる。
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