2022 Fiscal Year Final Research Report
A study on effect of dietary habit on incidence of postpartum depression
Project/Area Number |
19K19465
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 58030:Hygiene and public health-related: excluding laboratory approach
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Research Institution | Rakuno Gakuen University |
Principal Investigator |
Kobayashi Tohru 酪農学園大学, 農食環境学群, 准教授 (90756686)
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2023-03-31
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Keywords | 産後うつ病 / 食習慣 / 妊娠期 / 地域住民 |
Outline of Final Research Achievements |
Whether dietary habits or nutritional intakes are prevent for postpartum depression is still unclear. We aimed to clarify the effect of dietary habits during pregnancy on the incidence of postpartum depression among community-dwelling Japanese pregnant women. We assessed dietary pattern, frequency of breakfast and using frequency of ready-made meal and eating out meal among 639 study participants, and we conducted analyses which association between these dietary factors and postpartum depression. A multiple logistic regression analysis showed that after adjusting for potential confounding factors, the odds ratio and 95% confidence interval (CI) of the using frequency of ready-made meal 3 time or more per week was 4.04 (95% CI, 1.36-12.00) compared with those of not using ready-made meal. A ready-made meal frequently may related to risk of postpartum depression.
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Free Research Field |
栄養疫学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
妊娠中の中食の利用頻度と産後うつ病の関連が明らかとなったが、当初予想していた食事パターンと産後うつ病の関連は認められなかった。1つの理由として、今回の調査方法では中食の構成食品が食事パターンに十分に反映されなかった可能性がある。よって今後の研究では、中食の内容を詳細に調査した上で食品・栄養素等摂取量の関係を検討することに加えて、産後うつ病との病理学的関係を明らかにするために、中食の利用頻度による生化学検査値等への影響について検討を進める必要がある。本研究により、妊娠期の食習慣が産後うつ病に影響を及ぼすことが示唆されたことから、母子保健指導における栄養分野の方策に役立てられることが期待される。
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