2023 Fiscal Year Final Research Report
Establishment of highly accurate food functionality evaluation system by leukocyte single cell transcriptome analysis
Project/Area Number |
19K20206
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Research Category |
Grant-in-Aid for Early-Career Scientists
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Basic Section 59040:Nutrition science and health science-related
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Research Institution | Okayama University of Science |
Principal Investigator |
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Project Period (FY) |
2019-04-01 – 2024-03-31
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Keywords | シングルセル / ポリフェノール |
Outline of Final Research Achievements |
(1) Leukocyte separation from mouse blood was achieved by a method using a density gradient separation reagent to remove platelets and a hemolysis reagent to obtain a leukocyte suspension from which platelets were almost completely removed. (2) Although good quality single cells could be obtained from the leukocyte suspension, the labels used to label the cells bound to each other's cells among the test groups, making it impossible to identify and separate the leukocytes for analysis. Further study is needed to analyze the samples together in one lane of the single cell separation device.
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Free Research Field |
食品機能
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
(1)マウスの血液は他の動物種と比較して、赤血球と血小板の数が多い。このことは血液サンプルを用いたシングルセル・トランスクリプトーム解析やmiRNAシーケンス解析において、白血球をターゲットとした場合に評価を困難なものとする。本研究成果は、全血から赤血球と血小板を取り除くことができ、白血球トランスクリプトーム解析の高精度化に貢献する。(2)本研究の分離法により得られた白血球サンプルは、シングルセル・トランスクリプトーム解析において、オリゴが結合した脂質で標識された細胞を識別して分類するセルマルチプレックスには不適であることを見出した。
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