2019 Fiscal Year Final Research Report
The effect of light quality on carotenoid synthesis of persimon fruit and its mechanism
Project/Area Number |
19K21149
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Project/Area Number (Other) |
18H06009 (2018)
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Research Category |
Grant-in-Aid for Research Activity Start-up
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Allocation Type | Multi-year Fund (2019) Single-year Grants (2018) |
Review Section |
0602:Agricultural and environmental biology and related fields
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Research Institution | Shimane University |
Principal Investigator |
Shibuya Tomoki 島根大学, 学術研究院農生命科学系, 助教 (60818219)
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Project Period (FY) |
2018-08-24 – 2020-03-31
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Keywords | カキ / 果実 / カロテノイド生合成 / 光応答 |
Outline of Final Research Achievements |
The effect of light on the coloration of kaki fruits result of the accumulation of carotenoids was investigated. It is known that blue light, red light, and far-red light have rolls of the main signals in the light response of plants. Coloration and carotenoid accumulation in kaki were accelerated by red light, but blue light and far-red light did not show significant coloration or carotenoids accumulation. In kaki, it was revealed that red light promotes coloring by promoting the accumulation of zeaxanthin and β-cryptoxanthin.
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Free Research Field |
園芸科学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
カキ果実の着色は、市場価値に影響を与える重要な要因であり、着色の主要因であるカロテノイドの蓄積に影響する重要な環境要因として気温の影響が研究されてきた。一方、光もまたカキの着色において重要な役割を果たすことが知られているものの、着色を促進している光の波長や光による着色促進のメカニズムは知られていなかった。本研究成果により、赤色光がカキの着色とカロテノイド蓄積に重要な役割を果たしていることが明らかになった。この成果は、LEDなどの省エネ光源を利用したカキの着色促進やカロテノイド含量の増加による食品機能性の向上に展開できると考えられる。
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