2020 Fiscal Year Final Research Report
Molecular mechanism of alternative mRNA splicing regulation by active flavonoids and its application
Project/Area Number |
19K22280
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Research Category |
Grant-in-Aid for Challenging Research (Exploratory)
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Allocation Type | Multi-year Fund |
Review Section |
Medium-sized Section 38:Agricultural chemistry and related fields
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Research Institution | Kyoto University |
Principal Investigator |
Masuda Seiji 京都大学, 生命科学研究科, 准教授 (20260614)
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Co-Investigator(Kenkyū-buntansha) |
瀬尾 茂人 大阪大学, 情報科学研究科, 准教授 (30432462)
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Project Period (FY) |
2019-06-28 – 2021-03-31
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Keywords | 選択的mRNAスプライシング / アピゲニン / ルテオリン / 次世代シーケンス解析 |
Outline of Final Research Achievements |
Apigenin and luteolin (active flavonoids) have strong inhibitory activity of mRNA splicing. To servey affected introns by active flavonoid treatment, we performed NGS analysis and detected significant changes in the alternative mRNA splicing of various genes. The characteristics of the target introns had shorter length, higher GC content, and lower splice site score. The reporter-gene was then generated to verify the above observations. The results showed that active flavonoids caused intron retention and resulted in splicing inhibition, for introns with weak splice sites.
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Free Research Field |
食品分子生物学
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Academic Significance and Societal Importance of the Research Achievements |
「食品成分が選択的スプライシングを制御する」ことは、これまでの概念にはなかったことである。加えて、活性フラボノイド以外にもスクリーニングで選択的スプライシングを生じさせる化合物を生成単離した。このことから選択的スプライシングを制御する化合物は他にも広く食品中に存在すると考えられた。本研究は、今後食品成分による選択的スプライシング制御機構の迅速な解析のための適切な解析プラットフォーム環境として有用となることを示した。
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